Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Spravodajstvo BBC si všíma nález Hemena Sendiho.

Práce študentov Petra Vršanského na titulke BBC

13. 1. 2017 | videné 1053-krát

Trochu senzácia, no hlavne ďalší krok do dávnej histórie našej planéty. Na titulke sa tomu venuje aj prestížne spravodajstvo BBC s dosahom na milióny jeho čitateľov a sledovateľov.

Študent Prírodovedeckej fakulty UK Bratislava Hemen Sendi, ktorý je zapojený do projektov SAV a má slovenské občianstvo, našiel na stáži v Libanone v zbierkach libanonského jantáru zo spodnej kriedy najstarší nájdený hmyz s jedovatým telom na svete.

Hemen Sendi odišiel pôvodne študovať do Libanonu najstarší významný jantár (130 miliónov rokov) produkovaný araukáriami. „Tieto organizmy existovali v čase, keď ešte neboli trávy, kvety... Boli len dinosaury a jaštery. Všetky druhy, ktoré môžeme vidieť v tomto jantári, buď vyhynuli, alebo sa pretransformovali na iné druhy,“ vysvetľuje Peter Vršanský.

Výsledky práce slovenský študent irackého pôvodu Hemen Sendi publikoval v sprievodnom článku dvoch študentiek Petra Vršanského Lucie Šmídovej (Karlova univerzita Praha) a Xiaojie Lei (Čínska akadémia vied), ktoré spracovali najstarší aposematický hmyz – najrozsiahlejšiu zbierku nových švábov z čias dinosaurov. Asposematický hmyz je taký, ktorý je výstražne sfarbený aby na seba upútal pozornosť. Zväčša ide o jedovatý hmyz alebo taký, ktorý jedovatého napodobňuje. Podmienka je, že v prostredí musí byť dravec dostatočne inteligentný, aby sa takémuto hmyzu naučil vyhýbať.

Sprievodný článok o najstaršom hmyze s jedovatým telom si všimla redakcia najprestížnejšieho spravodajstva BBC a pripravila o ňom krátke video, ktoré sa vysiela do viac ako dvesto krajín sveta. Je to už tretíkrát, čo sa výsledky práce Petra Vršanského zo SAV, resp. jeho žiakov dostali na titulku BBC.

Hemen Seidi pracuje ako študent pod vedením Petra Vršanského z Ústavu vied o Zemi, Ústavu zoologie a Fyzikálneho ústavu SAV v rámci projektov Slovenskej akadémie vied (VEGA, APVV, MVTS).(an)