Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prezentácia Biomedicínskeho centra SAV

Stretnutia v rámci hodnotenia SAV sa skončili

1. 12. 2016 | videné 1741-krát

Tri panely zahraničných expertov od októbra navštevovali  všetky ústavy Slovenskej akadémie vied a diskutovali s ich pracovníkmi o výskume, víziách a ďalších aspektoch vedy. Včera navštívil panel pre druhé oddelenie vied o živej prírode a chemických vedách posledný – Neuroimunologický ústav SAV a ukončil tým predposlednú fázu hodnotenia akadémie.

Hodnotenie ústavov druhého oddelenia sa konalo od 21. do 30. novembra 2016 a včera ho okrem návštevy posledného ústavu zakončilo uzavreté rokovanie panelistov. Panelu pre vedy o živej prírode a chemických vedách predsedá prof. Toivo Maimets, ktorý pôsobí na Inštitúte molekulovej a bunkovej biológie Univerzity v Tartu (Estónsko). Ďalšími panelistami sú prof. Håkan Billig (Švédsko), prof. Carl Gustav Gahmberg (Fínsko), prof. Ina Tegen (Nemecko) a prof. Imre Vass (Maďarsko).

Ústavy druhého oddelenia sú rozptýlené po celom Slovensku a tak panelisti navštívili okrem Bratislavy aj Zvolen, Nitru, Košice a Ivanku pri Dunaji. Špecifikom prezentačno-diskusných stretnutí v rámci druhého oddelenia boli prezentácie prístrojovej infraštruktúry ústavov, čo rozprúdilo aj debatu o využívaní štrukturálnych fondov.

Zahraniční experti budú teraz vypracovávať hodnotenia pre jednotlivé ústavy s cieľom identifikovať silné a slabé stránky akadémie a navrhnú odporúčania pre zlepšenie úrovne výskumu. „Panel bude mať ešte týždeň čas, aby uzatvoril všetky reporty, ktoré sú pripravené pre každý ústav. Traja vedúci jednotlivých panelov sa následne stretnú 20. januára v metapaneli, ktorému predsedá prof. Marja Makarow a budú čiastkové hodnotenia vyvažovať. Tieto finálne reporty budú známe približne koncom januára,“ povedala predsedníčka Akreditačnej komisie Mária Omastová. „Prečítať si odporučenia expertov zo zahraničia a ich pohľad na ústavy bude pre nás určite veľkou pomocou,“ hovorí tiež M. Omastová a zároveň dodáva, že hodnotenie bude mať pravdepodobne dve časti. Prvá bude obsahovať odporučenia pre Slovenskú akadémiu vied a druhá bude určená pre decíznu sféru, ktorá má v rukách napríklad rozhodovanie o financovaní doktorandov. 

Zuzana Vitková