Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Veda v CENTRE

Veda v CENTRE: Stres a depresia. Ako s nimi žiť?

20. 10. 2016 | videné 1430-krát
Vo štvrtok 27. 10. 2016, výnimočne o 16.00 hod. bude hosťom popularizačnej kaviarne Veda v CENTRE významná slovenská vedkyňa a uznávaná farmakologička prof. PharmDr. Daniela Ježová, DrSc., z Ústavu experimentálnej endokrinológie Biomedicínskeho centra SAV, ktorá je zároveň aj členkou predsedníctva SAV. Vo svojej prednáške sa bude venovať výskumu stresu, účinku psychotropných látok, mozgovej plasticite, fyziológii človeka a neuroendokrinným korelátom, či úzkosti a depresii.  
 
Stres je reakcia, odpoveď organizmu na záťažové podnety nazývané stresory. Počas stresovej reakcie sa vylučujú stresové hormóny, z ktorých najznámejšie sú adrenalín a kortizol. Pokiaľ stresové situácie správne zvládame, tieto hormóny nám pomáhajú. Ak je však stresových podnetov príliš veľa, sú intenzívne alebo trvajú dlho a nevieme ich zvládať, prejavia sa negatívne dôsledky, ako poruchy nálady, občasná úzkosť a depresívna nálada. Nadmerná stresová záťaž však môže u citlivých ľudí prispieť až k rozvoju depresie ako duševnej poruchy, čo už je závažný chorobný stav. Existujúce lieky na liečbu depresie a úzkosti nie sú ideálne a nepomáhajú všetkým. Profesorka Ježová v prednáške priblíži výskum, ktorý odkrýva nové možnosti. Realizuje sa nielen na zvieratách, ale aj na zdravých ľuďoch či na pacientoch v spolupráci s klinickými pracoviskami. Témou prednášky bude aj objav celkom nových účinkov stresového hormónu aldosterónu a prof. Daniela Ježová vysvetlí aj to, ako zabránenie týmto účinkom môže znižovať úzkosť a depresiu. Priblíži aj prvé výsledky z výskumu, ktoré  naznačili, že koncentrácie aldosterónu úzko súvisia práve s úspechom liečby depresie.  
 
Podujatie sa koná v Centre vedecko-technických informácií SR, Lamačská cesta 8/A, konferenčná miestnosť na 2. poschodí. Kapacita miestnosti je obmedzená.
 
Viac informácií o podujatí sa dozviete tu.