Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Atmosféra na Európskej Noci výskumníkov v Bratislave

Noc výskumníkov láka stále viac

30. 9. 2016 | videné 917-krát

Stovky detí a žiakov predpoludním a čoraz viac dospelých popoludní zamierilo dnes na v poradí už 10. Ročník Európskej Noci výskumníkov.

V Bratislave sa už od deviatej hodiny ráno zapĺňala nielen Stará tržnica, ale aj priestory V-klubu a Slovenského národného múzea, kde sa v rôznyvch podobách a spôsoboch popularizovala slovenská veda.  Hlavnou témou tohtoročného festivalu je SRDCE A ROZUM. Obidva orgány sú dôležité pre prežitie každej mysliacej, ľudskej bytosti. Okrem toho oba prirodzene symbolizujú aj dva hlavné atribúty, ktoré sú nevyhnutné pre každú ľudskú tvorivú činnosť: myslenie a lásku.

Jedným z najväčších lákadiel festivalu je nadrozmerný 3D hologram ľudského mozgu, pričom počas komentovanej holografickej prechádzky sa návštevníci dozvedajú napríklad aj to, čo sa deje v mozgu, keď je človek v strese, keď spí, keď počúva, vypije alkohol alebo keď je zaľúbený. Celkovo je pripravených vyše 80 stánkov so stovkami vedcov a výskumníkov, ktorí si pripravili prezentácie a ilustrácie rôznych experimentov či prírodných zákonitostí. Veľký záujem je o prezentácie ústavov Slovenskej akadémie vied. Mapujeme ich postupne a prinesieme počas víkendu viac pohľadov na najostrejšie sledované témy aj vedcov zo SAV, ktorí neúnavne do nočných hodín prezentujú výsledky svojej práce a sprístupňujú vedecké poznatky všetkým záujemcom. Nechýbajú ani rôzne panelové diskusie či prednášky.
      Okrem Bratislavy sa do podujatia zapája aj Banská Bystrica, Žilina, Tatranská Lomnica, Poprad a Košice. V Tatranskej Lomnici od 12.00 do 24.00 hod. zamestnanci Astronomického ústavu SAV sprevádzajú návštevníkov v jeho priestoroch a predstavujú im históriu a súčasnosť astronómie na Slovensku. Slávnostné otvorenie jubilejného desiateho ročníka podujatia je naplánované na 18.00 h za prítomnosti predstaviteľov vlády, mesta, Bratislavského samosprávneho kraja, ako aj zástupcov SAV a vysokých škôl na Slovensku. V Bratislave sa Noc výskumníkov končí o 24,00 hodine. (spn)