Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Sloločná fotografia účastníkov stretnutia delegátov e-IRG.

Cestovné mapy elektronických výskumných infraštruktúr v Európe

30. 9. 2016 | videné 749-krát

V rámci predsedníctva krajín EÚ v Rade EÚ je zvykom, že predsednícka krajina v Rade EÚ zorganizuje dve najvýznamnejšie stretnutia, konferencie a workshopy v rámci IKT: ICT Proposers' Day a stretnutie delegátov e-IRG (e-Infrastructure Reflection Group). Slovensko ako predsedajúca krajina zorganizovala paralelne s ICT Proposers' Day aj stretnutie delegátov e-IRG.

Organizáciou e-IRG bol poverený Ústav informatiky SAV Ministerstvom školstva vedy výskumu a športu SR v Bratislave v dňoch 26.9.-27.9.2016. Stretnutie sa uskutočnilo v novej budove Ústavu materiálov a mechaniky SAV 26.9.2016 a v Európskom informačnom centre 27.9.2016. Cieľom stretnutia delegátov, ktorí sú menovaní jednotlivými krajinami EÚ (za Slovensko je menovaný doc. Ing. Ladislav Hluchý, CSc.) ako aj asociovanými krajinami, bola príprava dokumentu pre hodnotenie e-infraštruktúr a ich vývoja vzhľadom na kľúčové výkonnostné indikátory. Významnou úlohou delegátov je navrhovať cestovné mapy, teraz na stretnutí pre e-infraštruktúry v Európe pre rok 2018 v spolupráci s ESFRI (European Strategy Forum on Research Infrastructures), RDA (Research Data Alliance) a Európskou komisiou. Informácie o stretnutí sú uvedené na stránke http://e-irg.eu/e-irg-meeting-september-2016.

Významnou udalosťou bude spoločný stánok e-IRG a ESFRI v Kapskom Meste na konferencii ICRI2016 v októbri 2016. Ďalšie stretnutie sa uskutoční v novembri 2016 v CENTRE VEDECKO-TECHNICKÝCH INFORMÁCIÍ SR, kde bude okrem stretnutia delegátov e-IRG aj workshop, zameraný na nové stratégie v oblasti spracovania veľkých dát. Workshop bude sprístupnený aj záujemcom zo Slovenska. (lh)