Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Európska Noc výskumníkov 2015

SAV-kári na Európskej Noci výskumníkov 2016

29. 9. 2016 | videné 1391-krát
Už zajtra 30. 9. 2016 budete môcť stretnúť mnohých vedcov a vedkyne zo Slovenskej akadémie vied v „teréne“. V rámci podujatia Európska Noc výskumníkov 2016 majú pre verejnosť pripravených viac ako päťdesiat popularizačných stánkov a prednášok v piatich slovenských mestách. 
 
Vedci zo Slovenskej akadémie vied, ktorá je každoročne jedným z organizátorov tohto populárneho festivalu, budú návštevníkom prezentovať svoje vedecké úspechy aj výzvy. Pripravené sú desiatky skvelých prezentácii, preto sme pre vás pripravili z každého mesta len malú ochutnávku. Na jej konci sa môžete prekliknúť na kompletný program podujatia v danom meste.
 
BRATISLAVA
V Bratislave sa bude konať hlavné podujatie festivalu od 9.h do 24.h v priestoroch Starej tržnice. Medzi dvadsiatimi piatimi vedeckými stánkami SAV-károv dostanete odpovede napríklad na otázky, čo všetko môžu plasty nahradiť v bežnom živote, ako slovenskí vedci chránia múmie pred parazitmi či ako vplýva cukor na potkanov a ich správanie. 
Návštevníci si budú môcť vyskúšať „zapojiť“ vlastné neurónové siete a zaznamenať ich aktivitu pomocou simulátora či naniesť vzorky do gélov, sledovať izoláciu DNA a RNA.
Hlavnou témou tohtoročného festivalu je SRDCE A ROZUM SLOVENSKEJ VEDY. Oba orgány sú totiž dôležité pre prežitie každej mysliacej, ľudskej bytosti. Okrem toho oba prirodzene symbolizujú aj dva hlavné atribúty, ktoré sú nevyhnutné pre každú ľudskú tvorivú činnosť: myslenie a lásku. V duchu tejto témy sa bude niesť aj blok hlavných prednášok v bratislavskej Starej tržnici.  Profesor Michal Novák z Neuroimunologického ústavu SAV bude rozprávať na stále aktuálnu tému v prednáške s názvom:  Alzheimerova choroba: posledné odpočítavanie! Otázky a odpovede.
Okrem Starej tržnice sa na vás tešíme aj v neďalekom V-klube, v ktorom zistíte napríklad to, ako sa formujú stereotypy a o čo sa pokúša prvý slovenský experiment v CERN-e.
Kompletný program Európskej Noci výskumníkov v Bratislave nájdete tu
 
BANSKÁ BYSTRICA 
V Banskej Bystrici sa bude festival konať  v priestoroch obchodného centra Europa Shopping Centre  od 9.h do 21.h. 
Stretnúť tam budete môcť napríklad vedcov z ústavu ekológie lesa, ktorý predstavia votrelcov, stres a fóbiu tak, ako ich nepoznáme. Pre návštevníkov majú pripravenú aj evolučnú telenovelu zo sveta hmyzu. Zaujímavé nálezy tu predstaví aj Archeologický ústav Slovenskej akadémie vied a o svojom výskume porozprávajú aj vedci z Botanického ústavu či Ústavu o Zemi SAV.
Kompletný program Európskej Noci výskumníkov v Banskej Bystrici nájdete tu. 
 
KOŠICE
Aj v priestoroch obchodného centra Atrium Optima budete môcť od 9.h do 21.h spoznávať tajomstvá vedy. Zistíte, ako sa chrániť pred kliešťami a ako funguje „superpočítačový“  nervový systém či dávnoveký spôsob mletia múky.  Múka nebude to jediné, čo sa bude mlieť. Vedci z ústavu geotechniky vysvetlia aj to, ako sa melú nanočastice.
Návštevníci sa tiež budú môcť zahrať s magnetickou plastelínou, lúštiť historickú šifru či spoznať rastliny, ktoré sa používajú na získanie esenciálnych olejov.
To, ako funguje spravodivosť, zase v rámci prednášky vysvetlí prof. Peter Samuely z Ústavu experimentálnej fyziky SAV.  
Kompletný program Európskej Noci výskumníkov v Košiciach nájdete tu.
 
POPRAD A TATRANSKÁ LOMNICA
Pod Tatrami bude veda čakať na návštevníkov Obchodného centra MAX v čase 9. – 20.30 h. Vo vedeckých stánkoch si budú môcť pozrieť meranie kozmického žiarenia, meteorologické prístroje či odkrývať exotické tajomstvá vesmíru. 
Kompletný program Európskej Noci výskumníkov v Poprade nájdete tu.
 
V Tatranskej Lomnici budú od 12.h do 24.h zamestnanci Astronomického ústavu SAV sprevádzať návštevníkov v jeho priestoroch a predstavia im históriu a súčasnosť astronómie na Slovensku. V prípade priaznivého počasia bude 20.h prehliadka nočnej oblohy a astronómovia majú pripravené aj hviezdne prednášky. 
Kompletný program Európskej Noci výskumníkov v Tatranskej Lomnici nájdete tu.