Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prví návštevníci výstavy

Otvorenie výstavy "Nech žije naša spravodlivá vec" o Slovenskom národnom povstaní

27. 9. 2016 | videné 791-krát

V Pamätníku nemeckého odporu (Gedenkstätte Deutscher Widerstand, GDW) v Berlíne sa 19. septembra uskutočnilo otvorenie výstavy „Nech žije naša spravodlivá vec" (Es lebe unsere gerechte Sache) o Slovenskom národnom povstaní. Texty a obrazovú prílohu pripravil vedecký pracovník Historického ústavu Slovenskej akadémie vied Adam Hudek spolu s pracovníčkou Pamätníka nemeckého odporu (GDW) v Berlíne Dr. Petrou Behrens. 

Výstava vznikla s podporou a v spolupráci s Veľvyslanectvom SR a Slovenského inštitútu v Berlíne.
Výstava vôbec po prvý krát predstavuje nemeckému publiku udalosti Slovenského národného povstania a v širšom kontexte aj dejiny Slovenska v rokoch 1938 – 1945. Kurátorský príhovor predniesol riaditeľ GDW Prof.  Johannes Tuchel, ktorý zdôraznil skutočnosť, že Slovenské národné povstanie, ako jedno z najväčších hnutí proti-nacistického odporu v Európe, si nepochybne zaslúži väčšiu pozornosť, akej sa mu doteraz dostávala mimo územia Slovenska.   Za všetky osobnosti, ktoré výstava predstavuje, spomenul Imricha Karvaša, vtedajšieho šéfa banky Slovenskej národnej banky, ktorý pomáhal Slovenské národné povstanie pripraviť a po zajatí gestapom sa dostal do Berlína. 
Pamätník nemeckého odporu GDW - Bendlerblock - je ústredným nemeckým pamätníkom hnutí protinacistického odporu z rokov 1933 – 1945. Vznikol z podnetu bývalého spolkového prezidenta Nemecka Richarda von Weizsäckera. Ročne ho navštívi okolo 120 tisíc návštevníkov. Čestným dvorom je pamätník spojený so Spolkovým ministerstvom obrany Nemecka. Pracovníci GDW sú špičkoví odborníci na obdobie 2. svetovej vojny.
Výstava je prezentovaná na 29 paneloch a po jej skončení 15. januára 2017 bude k dispozícii ďalším záujemcom v Nemecku a v zahraničí. Texty výstavy sú  v nemčine i angličtine a GDW vydal k výstave rozsiahly 168-stranový katalóg v nemčine, ktorého súčasťou je 40- stranová vedecká štúdia Adama Hudeka, venovaná dejinám SNP a vnímaniu tejto udalosti v povojnovom období. 
Otvorenie výstavy sa uskutočnilo za účasti štátneho tajomníka Spolkového ministerstva obrany Nemecka Ralfa Brauksiepho, štátneho tajomníka Ministerstva obrany SR, veľvyslanca SR v Nemecku Petra Lizáka, riaditeľa Vojenského historického ústavu v Bratislave Miroslava Čaploviča a riaditeľky Slovenského inštitútu Viery Polakovičovej.

Peter Šoltés