Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Európska Noc výskumníkov 2016

Noc výskumníkov prinesie na Slovensko nadrozmerné 3D hologramy

27. 9. 2016 | videné 1224-krát

Výročný desiaty ročník festivalu vedy – Európska Noc výskumníkov 2016, najväčšie vedecko-popularizačné podujatie na Slovensku sa uskutoční 30. 9. 2016 v Bratislave, Banskej Bystrici, Žiline, Košiciach, Poprade a Tatranskej Lomnici. Okrem desiatok ukážok praktického využitia výsledkov práce slovenských „mozgov“ bude lákadlom aj 3D hologram nadrozmerného mozgu a speváčky Liny Mayer, ktorá vystúpi v Bratislave.

Jubilejnú už desiatu Noc výskumníkov 2016 si bude môcť verejnosť užiť 30. septembra. „Noc výskumníkov má ukázať, že aj v slovenských podmienkach sa dá robiť kvalitný výskum s praktickým využitím v priemysle, ale aj v bežnom živote,“ dodáva Petra Lipnická, predsedníčka správnej rady o.z. Slovenská organizácia pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA). Noc výskumníkov, ktorú každoročne organizuje SOVVA, Slovenská akadémia vied, Centrum vedecko-technických informácií SR a portál EurActiv.sk sa od svojho prvého ročníka stala najväčším vedecko-popularizačným podujatím nielen na Slovensku.

Program tohtoročného festivalu sa ponesie v duchu témy – SRDCE A ROZUM SLOVENSKEJ VEDY. Voľba symbolov srdca a mozgu podľa organizátorov nie je pre tento ročník náhodná. Oba orgány sú totiž absolútne dôležité pre prežitie každej mysliacej, ľudskej bytosti. Okrem toho oba prirodzene symbolizujú aj dva hlavné atribúty, ktoré sú nevyhnutné pre každú ľudskú tvorivú činnosť: myslenie a lásku. Mozog ako symbol myslenia má zdôrazňovať tvorivý potenciál a múdrosť našich vedcov, vývojárov, inovátorov a učiteľov. Srdce je zase znakom lásky a zanietenia pre vedeckú prácu, ako aj odhodlania a obetovania sa, ktoré táto profesia vo zvýšenej miere vyžaduje.

Súčasťou programu bude aj 3D hologram nadrozmerného mozgu a speváčky Liny Mayer v životnej veľkosti. „Chceme ukázať verejnosti, že veda nie je nudná. Práve naopak, hoci vyžaduje veľa trpezlivosti, odhodlania a disciplíny, veda je naozaj okrem serióznej práce aj zábava,“ hovorí Petra Lipnická. Špeciálnou cieľovou skupinou projektu sú deti v školskom veku a cieľom projektu je zvýšiť ich záujem o štúdium prírodných vied a technických smerov na vysokých školách. 

V šiestich mestách budú prezentovať slovenskí vedci výsledky ich práce, technológie, ale pre deti budú pripravené aj tvorivé aktivity. Minulý rok navštívilo festival viac ako 166-tisíc ľudí, ktorí mali možnosť vidieť v šiestich slovenských mestách viac ako 200 expozícií a 1000 vedcov. Hlavné podujatie sa bude konať v bratislavskej Starej tržnici, vo V-klube, v Prírodovednom múzeu SNM a prvýkrát aj v priestoroch SNG. Od 9. hodiny až do neskorých nočných hodín čaká návštevníkov atraktívny, nielen vedecký program, ale aj množstvo sprievodných aktivít a kultúrnych vystúpení. „Sme najväčším podujatím aj v rámci Európskej noci výskumníkov a tento ročník bude ešte väčší ako minulý,“ dodáva Pavol Sabela, riaditeľ SOVVA.  
Noc výskumníkov je paralelne organizovaná v 33 štátoch Európy a hlavnou snahou komisie je pod mottom Researchers are among us – Výskumníci sú medzi nami, priblížiť verejnosti výskumníkov ako „obyčajných“ ľudí s neobyčajným povolaním. Vysvetliť, čo ich motivuje k neustálemu bádaniu, aké otázky si najčastejšie kladú, k čomu ich práca priviedla a ako je možné výsledky ich výskumu uplatniť v bežnom živote. Vstup na podujatie je voľný.
Viac informácií o podujatí nájdete tu.