Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Septembrový Snem SAV.

Septembrový Snem SAV schválil harmonogram volieb aj zmenu štatútu

23. 9. 2016 | videné 1084-krát
Vo štvrtok 22. 9. 2016 sa v aule Slovenskej akadémie vied na Dúbravskej ceste v Bratislave konalo riadne zasadnutie Snemu SAV, ktoré otvorila a viedla predsedníčka Snemu SAV Katarína Gmucová.
 
Zasadnutie uviedol bod programu s názvom informácie o aktuálnych témach v živote SAV. Keďže sa snem konal deň po tom, ako na zasadnutí vlády prerušili dlhoočakávané rokovanie k  návrhu zákona o verejnej výskumnej inštitúcii, ktorý podmieňuje transformáciu SAV, väčšina tohto bodu sa týkala uvedenej témy. Okrem informovaní o stave rokovania a diskusii o následných krokoch, ktoré akadémia podnikne, rozprával vo svojom vystúpení predseda Slovenskej akadémie vied prof. Pavol Šajgalík aj o prebiehajúcej akreditácii SAV či o tom, že ku kráteniu rozpočtu SAV, ktoré bolo avizované v lete, nedôjde.
Správu o čerpaní rozpočtu SAV a predstavenie predbežného návrhu zásad výkonového financovania  vedeckých organizácií akadémie predniesol  v rámci snemu podpredseda SAV pre ekonomiku profesor Juraj Koppel, ktorý vyjadril  vieru, že čerpanie rozpočtu v závere roku 2016 bude podľa odhadov vyrovnané. 
Snem takisto prerokoval a schválil harmonogram volieb predsedu SAV pre funkčné obdobie 2017  - 2021. Volebné zasadanie, ktoré by malo viesť k vyhláseniu výsledku volieb, sa  podľa neho uskutoční 2. februára 2017. 
Témou Snemu SAV bolo aj zovšeobecnenie ustanovenia v rámci štatútu, ktorý hovorí, kto je prizývaný na zasadnutia predsedníctva akadémie. Táto požiadavka vznikla po tom, ako v rámci akadémie vznikol nový odborový zväz. Predsedníctvo schválilo návrh na zmenu štatútu v znení: Predsedníctvo akadémie pozýva na svoje zasadnutia predstaviteľov odborových zväzov všeobecne pôsobiacich na pôde SAV k prerokovaniu materiálov, ktoré sa týkajú pracovných a sociálnych záujmov zamestnancov SAV.