Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Účastníci Letnej školy NAIRS 2016.

Prvá letná škola pre PhD. študentov NAIRS

24. 8. 2016 | videné 973-krát

Ústav etnológie SAV v Bratislave, ako jedna z piatich zakladajúcich inštitúcií Siete akademických inštitúcií pre rómske štúdiá (Network of Academis Institutions in Roman Studies -- NAIRS) v dňoch 22. – 25. 8. 2016 organizuje prvú letnú školu doktorandov. Na letnej škole sa zúčastňuje šestnásť PhD. študentov z Fínska, Rumunska, Estónska, Ukrajiny, Srbska, Veľkej Británie, Nórska, Islandu, Českej republiky, Slovenska a Číny, ktorí sa zameriavanú na výskumy a štúdium romistických tém.

Cieľom letnej školy je vytvoriť priestor pre interdisciplinárnu diskusiu mladých sociálnych vedcov o najktuálnejších výskumoch a zisteniach v oblasti rómskych štúdií. Študenti z rozličných disciplín (etnológie, sociológie, histórie, sociálnej antropológie, filológie, lingvistiky, aplikovanej etiky, literatúry, pedagogiky a medicínskej antropológie) sa zúčastňujú prednášok a seminárov, ktoré vedú renomovaní odborníci z Fínska, Nemecka, Bulharska z Českej republiky a Slovenskej republiky, a zároveň budú prezentovať projekty svojich dizertačných výskumov.

Letnú školu oficiálne otvorila Tatiana Podolinská, riaditeľka Ústavu etnológie SAV spolu s Kimmom Granqvistom, predsedom riadiaceho výboru NAIRS a Hristom Kuychukovom, profesorom z Magdeburg­Stendal University of Applied Sciences. Tatiana Podolinská informovala účastníkov a účastníčky o tradícii výskumov v oblasti rómskych štúdií na Ústave etnológie SAV. Kimmo Granqvist vo svojom príhovore priblížil úlohu a ciele akademickej siete NAIRS na najbližšie dva roky.

Sme veľmi radi, že práve Ústav etnológie SAV mal privilégium zorganizovať prvé spoločné podujatie Siete akademických inštitúcií pre rómske štúdiá (Network of Academic Institutions in Romani Studies – NAIRS), ktorej cieľom je podporovať medzinárodnú spoluprácu medzi akademickými inštitúciami zameranými na rozličné disciplíny rómskych štúdií s cieľom vytvoriť podmienky pre intenzívnejší interdisciplinárny výskum a približovať závery z týchto výskumov širšej verejnosti.

Lektori 1. letnej školy

Kimmo Granqvist, University of Helsinki and Södertörn University, the Centre for Baltic and East European Studies (CBEES), Stockholm, Sweden
Viktor Elšík, Katedra lingvistiky, Filozofická fakulta Univerzity Karlovej v Prahe, Česká republika
Hristo Kyuchukov, Intercultural Family Counselling Department, ANE, Berlin, and Magdeburg­Stendal University of Applied Sciences
Martin Fotta, Institut für Ethnologie, Goethe Universität, Frankfurt am Main, Germany
Daniel Škobla, Inštitút pre výskum práce a rodiny, Bratislava, Slovensko
Tatiana Podolinská, Ústav etnológie SAV, Bratislava, Slovensko
Tomáš Hrustič, Ústav etnológie SAV, Bratislava, Slovensko

Viac informácií nájdete tu:

http://uet.sav.sk/?q=sk/1-letna-skola-pre-phd-studentov-nairs

(ÚEt SAV)