Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Stanovisko Predsedníctva SAV k vyhláseniu Národného parku Podunajsko

9. 8. 2016 | videné 2999-krát

Predsedníctvo SAV na základe konzultácií s vedeckými pracovníkmi Geografického ústavu SAV, Botanického ústavu SAV, Ústavu krajinnej ekológie SAV a Ústavu ekológie lesa SAV vyjadruje podporu zámeru Bratislavského samosprávneho kraja vyhlásiť Národný park Podunajsko (NPP).

 

Lužná krajina na území hlavného mesta a v jeho blízkom okolí, poznačená technickými zásahmi, akým je napríklad VD Gabčíkovo, už nie je, samozrejme, striktne prírodná či pôvodná. Toto sa však týka väčšiny (ak nie všetkých) veľkoplošných chránených území v Európe. Aj preto sa dá na návrh Národného parku Podunajsko pozrieť aj z opačného uhla pohľadu: je výnimočné, že sa na území hlavného mesta zachovala unikátna priroda a krajina málo odlišná od tej, ktorú v susednom Rakúsku chránia v podobe Národného parku Donau – Auen. Také unikátne fenomény, ako je tzv. vnútrozemská delta Dunaja či striedanie sa "pralesných" ekosystémov mäkkého či tvrdého lužného lesa na jednej strane a lesostepí na druhej strane, sa na dotknutom území napriek všetkým spomínaným civilizačným zásahom zachovali. Nemajú však žiadne ochranné zóny, vzácne zvyšky lužných lesov často priamo susedia s intenzívne využívanými topoľovými plantážami, v ktorých sa pred výsadbou uskutočňuje celoplošná úprava pôdy. To podporuje masívne šírenie inváznych druhov, ktoré tak majú možnosť rýchlo prenikať aj do zachovalých pôvodných lesov. Vyhlásenie NP a vypracovanie vhodnej zonácie by mohlo túto situáciu výrazne zlepšiť. Navyše, väčšina území, ktoré by NPP tvorili, už v súčasnosti požíva nejakú formu ochrany v zmysle slovenského, európskeho i globálneho právneho poriadku (zákon o ochrane prírody a krajiny, vodný zákon, pamiatkový zákon, príslušné smernice EÚ, medzinárodné dohovory...). Ide len o to, účelne doplniť túto "mozaiku" a dať jej jednotnú "inštitucionálnu strechu" v podobe správy národného parku.

Vyhlásenie NPP má viesť k zlepšeniu súčasného stavu, a to zavedením odborného režimu ochrany a manažmentu územia, reguláciou zásahov, ktoré by boli v rozpore s poslaním a štatútom NP, ako aj uplatnením takých manažmentových opatrení, ktoré povedú k postupnej premene čiastočne odprírodnených ekosystémov na prírodné či prírode blízke. Na území navrhovaného NPP je veľký potenciál napr. v zlepšení funkcie dotačného systému, ktorý zásobuje vodou ramennú sústavu vnútrozemskej delty. Tento systém je funkčný, jeho využitie však nie je dostatočné. Po vyhlásení NPP by bolo možné prispôsobiť načasovanie, dĺžku a intenzitu povodní potrebám ochrany prírody, čo by viedlo k zlepšeniu stavu lužných lesov. Najbližším pozitívnym príkladom je NP Donau – Auen, ktorý sa nelogicky končí na hraniciach Slovenska a Bratislavy, namiesto toho, aby organicky pokračoval aj na naše územie. 

Aj ochrana, aj využívanie rekrečného potenciálu dotknutého územia sú v súčasnosti do značnej miery živelné, vyhlásenie NPP s jasne definovaným režimom ochrany a využívania územia má preto mimoriadny význam aj pre regulovaný rozvoj "mäkkého" turizmu. Opäť možno poukázať na pozitívny príklad neďalekých NP Donau – Auen či Podyjí. Všade tam, kde to nebude protirečiť kľúčovým funkciám NPP, teda ochrane prírody, krajiny, pamiatok a vodných zdrojov, sú regulovaná návševnosť a využívanie rekrečného potenciálu vítané, z hľadiska poznávania a ochrany prírody žiaduce  a za istých okolností aj ekonomicky atraktívne.

Súčasný stav ostatných socioekonomických aktivít v rámci tohto územia jednoznačne nevyhovuje. Správa územia je roztrieštená pod rôzne subjekty a zároveň v nej prevládajú také ekonomické a vlastnícke záujmy, ktoré sú v priamom rozpore s ochranou prírody, krajiny, pamiatok a neraz i vodných zdrojov.

Treba zdôrazniť, že prednedávnom boli tunajšie lesy prekategorizované do kategórie hospodárskych lesov, čo predstavuje bezprostrednú existenčnú hrozbu pre všetky prírodné ekosystémy, ktoré sa na ich území vyskytujú. Výhrady by sa dali uviesť aj vo vzťahu k poľovníctvu a rybárstvu, ako aj niektorým ďalším aktivitám. Vyhlásenie NPP aj v tejto sfére predstavuje pravdepodobne jedinú možnosť, ako tento veľmi nepriaznivý stav a vývoj zvrátiť. Pri príprave návrhu na  vyhlásenie NPP sú  príslušné ústavy SAV pripravené poskytnúť odborné podklady.