Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Logo SAV 280x186.jpg

Vyhlásenie Odborového zväzu pracovníkov Slovenskej akadémie vied

22. 7. 2016 | videné 3044-krát

Odborový zväz pracovníkov SAV so znepokojením vníma rozhodnutie MF SR o viazaní prostriedkov z rozpočtovej kapitoly SAV vo výške 1 072 087 €, s  cieľom vykryť rozpočtový schodok SR, ktorý vznikol schválenou kompenzáciou nízkych výkupných cien mlieka a valorizáciou miezd pedagogických a odborných zamestnancov a učiteľov vysokých škôl. Podotýkame, že hoci sa v našej spoločnosti už dlhší čas konštatuje, že SAV je najefektívnejšou výskumnou organizáciou v SR, výskumníci zo SAV boli z tejto valorizácie vynechaní. Viazanie rozpočtu SAV zodpovedá asi 2,2% objemu mzdových prostriedkov. Takto vytvárate z výskumníkov SAV výskumnú komunitu druhej kategórie, ktorá je z dôvodov rozhodnutia decíznej sféry horšie odmeňovaná aj keď v podmienkach SR dosahuje vysoko nadštandardné výsledky. V Slovenskej akadémii vied zamestnanci veľmi často pracujú za základné tabuľkové platy, ktoré  do 6 - tej platovej triedy nedosahujú úroveň minimálnej mzdy. K platu je možné pridať osobný príplatok, tento však často nie je možné priznávať, nakoľko to dlhodobé nastavenie rozpočtu SAV neumožňuje. Vláda SR dlhodobo deklaruje podporu výskumu a vývoja, bohužiaľ len vo verbálnej rovine. V skutočnosti sú to vždy výskumné inštitúcie, ktoré si musia „utiahnuť opasok“, keď chýbajú finančné zdroje. Viazanie rozpočtu pre výskum a vývoj by sa dalo pochopiť v prípade výnimočných situácií prepadu ekonomiky, v prípade odstraňovania ťažkých kalamít, kedy je treba zabezpečiť vitálne funkcie spoločnosti. Podľa dlhodobo deklarovaných prognóz aj z prostredia vlády, je SR v dobrej ekonomickej kondícii a tak viazanie rozpočtu SAV je nepochopiteľné. Dovoľujeme si citovať z programového vyhlásenia súčasnej vlády: „Vláda zabezpečí stabilné a predvídateľné financovanie excelentného výskumu. Zabezpečí tiež efektívnu alokáciu disponibilných zdrojov pre VaI (vedu a inovácie).  Vláda vynaloží úsilie na posilnenie financovania výskumu a vývoja z prostriedkov štátneho rozpočtu.“   Návrh na viazanie rozpočtu SAV je v príkrej kontradikcii k tejto citácii. Navyše sa dlhodobo deklaruje potreba zastaviť „únik mozgov“ zo Slovenskej republiky. Dovoľujeme si konštatovať, že rozhodnutie o viazaní rozpočtu SAV vnímame ako vyháňanie mladých talentovaných výskumníkov zo SAV do zahraničia.  

Odborový zväz pracovníkov SAV  preto vyjadruje nasledovné stanovisko:  

Máme dôvodnú obavu, že pri súčasnom spôsobe základného financovania bude ohrozený stav zamestnanosti v SAV a následná schopnosť SAV napĺňať úlohy, ktoré jej vyplývajú zo zákona. Pritom je nutné podotknúť, že podstatnú časť finančných prostriedkov na výskum SAV získava z iných, často zahraničných zdrojov.  

Zarážajúce je, že k návrhu viazania prostriedkov z rozpočtovej kapitoly SAV dochádza napriek existencii Stabilizačnej dohody medzi MF SR, MŠVVaŠ SR a SAV na roky 2016 až 2018, v ktorej bol prisľúbený stabilný rozpočet SAV. Tento prísľub bol platný 371 dní. Pozoruhodnou je v médiách publikovaná informácia o viazaní prostriedkov pre jednotlivé rozpočtové kapitoly (ministerstvá), kde z kapitoly SAV je viazaný najväčší podiel prostriedkov: cca 1 milión € zo 60 miliónov. Dovoľujeme si upozorniť, že toto viazanie môže ohroziť zamestnanie viac ako 70 pracovníkov SAV. Odborový zväz pracovníkov SAV vyjadruje obavu o udržanie základných funkcií  Slovenskej akadémie vied ako najefektívnejšej výskumnej inštitúcie a o existenciu excelentného výskumu v Slovenskej republike. Organizácie SAV plnia aj úlohu externej vzdelávacej inštitúcie a prispievajú ku kvalitnému vzdelávaniu najmä študentov tretieho stupňa vysokoškolského štúdia. Mnohí pracovníci SAV sa často bez nároku na odmenu spolupodieľajú na zabezpečovaní aj prvého a druhého stupňa vysokoškolského vzdelávania. Preto je zarážajúce, že z rozhodnutia decíznych orgánov dochádza k vytváraniu rozdielov medzi platmi zamestnancov vysokých škôl a zamestnancov SAV. Zamestnanci SAV sú dlhodobo frustrovaní zlým stavom podpory vedy v SR, čo je aj dôvodom prečo najmä mladí nadaní výskumníci nepočítajú so svojím profesionálnym životom v našej vlasti.  Odborový zväz pracovníkov SAV nemôže za takýchto okolností garantovať sociálny zmier v SAV.

 V Bratislave 21. júla 2016

 Ing. Andrej Rusnák, PhD. podpredseda OZ prac. SAV