Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Milan Hodža

Milan Hodža a podujatia spojené s jeho menom

1. 7. 2016 | videné 846-krát

Prevoz telesných pozostatkov Milana Hodžu na Národný cintorín v Martine 27. júna 2002 sa stal impulzom pre uskutočnenie projektu Dni Milana Hodžu, ktorým si od roku 2005 každoročne pripomíname túto osobnosť slovenskej a československej politiky.

Pôvodným zámerom bolo priblížiť život a dielo Milana Hodžu a tiež rozvíjať jeho ideové dedičstvo v čase integrovania sa Slovenska do Európskej únie. Milan Hodža sa postupne stal symbolom, ku ktorému sa od roku 2005 prijatím záštity nad podujatím prihlásili všetci slovenskí premiéri bez ohľadu na svoju politickú príslušnosť. Počas tohto ročníka si pamiatku Milana Hodžu uctil aj prezident Slovenskej republiky Andrej Kiska položením kytice na jeho hrob na Národnom cintoríne v Martine.

Aktivity spojené s Hodžovým menom sa tento rok konali už po dvanásty raz.

Slávnostné vyhodnotenia literárnych prác v súťažiach Hodžov novinový článokHodžova esej, na ktorých si žiaci a študenti cibria nielen svoje literárne zručnosti, ale učia sa premýšľať aj o všeľudských hodnotách, sú zavŕšením ich niekoľkomesačného úsilia. Vyhlasovateľmi súťaží sú Základná škola Milana Hodžu v Bratislave a Bilingválne gymnázium Milana Hodžu v Sučanoch. Na slávnostnom vyhodnotení v gymnáziu v Sučanoch sa osobne zúčastnil aj minister školstva vedy, výskumu a športu Peter Plavčan.

Vedecké konferencie k osobnostiam slovenskej politiky v Martine organizuje Ústav politických vied SAV a zapája do nich domácich aj zahraničných odborníkov. Okrem Milana Hodžu priblížili verejnosti v predchádzajúcich ročníkoch aj ďalších politikov z obdobia Hodžovho pôsobenia. Dvanásty ročník bol venovaný Jozefovi Gregorovi Tajovskému, ktorého verejnosť pozná prevažne ako spisovateľa. Menej sa však vie, že okrem toho bol prvým plateným tajomníkom Slovenskej národnej strany a neskôr v čase prvej svetovej vojny pôsobil ako legionár na východnom fronte. Príspevky do programu konferencie prihlásilo 26 referujúcich, z toho traja zo zahraničia.

Cenou Milana Hodžu vzdávame hold vedeckým pracovníkom za výskumy spojené s týmito osobnosťami, aby Slovensko poznalo a nezabúdalo ani v integrovanej Európe na svojich významných rodákov. Tento rok bola cena udelená prof. PhDr. Robertovi Kvačekovi, CSc. z Karlovej univerzity v Prahe za prínos vo výskume života a diela Milana Hodžu a ďalších slovenských politických osobností v medzinárodnom kontexte a za zásluhy o česko-slovenskú vedeckú spoluprácu.

Čestnú cenu Milana Hodžu udelili Československej spoločnosti pre vedy a umenie (Czechoslovak Sosiety of Arts and Sciences) zo  Spojených štátov amerických  za  udržovanie kontinuity a rozvoj slovenskej a českej kritickej vedy a slobodného umenia v nepriaznivých časoch a za zásluhy o prezentáciu slovenskej a českej vedy a kultúry na medzinárodnom fóre. Túto cenu osobne odovzdá John Palka, vnuk Milana Hodžu.

Súčasťou programu boli aj pietne spomienky na Národnom cintoríne v Martine a na námestí v Sučanoch a tiež ďalšie kultúrne, športové a spoločenské podujatia.

Eleonóra Petrovičová
Ústav politických vied SAV