Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Súčasťou workshopu bola aj prehliadka Astronomického ústavu SAV s názornou ukážkou jeho propagácie doc. RNDr. Jánom Svoreňom, DrSc.

Popularizácia vedy – trendy a úskalia

29. 6. 2016 | videné 1141-krát

Majú väčšiu účinnosť digitálne alebo audiovizuálne médiá? Akú hodnotu má rýchla informácia, aká forma publicity je najefektívnejšia v záujme jej zrozumiteľnosti? Čo chcú slovenskí vedci popularizovať a komu je ich snaha určená? Ak vás prvé tri vety nezaujmú, prestávate čítať ďalej. Lenže to by bola škoda...

Veda sa nemôže uzatvárať do seba. Jej cesta k verejnosti je však zložitejšia ako sa na prvý pohľad zdá. Z rôznych dôvodov. Svet médií sa v ére nových technológií dynamicky mení. Je často nevyspytateľný aj nekompromisný. Riadi sa však aj zákonitosťami, ktoré si v každodennom živote neuvedomujeme. Spoznať ich, no najmä nájsť možnosti účinnejšej prezentácie vedy v našom mediálnom svete – to bola téma workshopu, ktorý pre zástupcov ústavov SAV zrealizovala Komisia pre propagáciu a médiá SAV 27 a 28. júna v Starej Lesnej. 

Tomáš Prokopčák zo Sme jasne načrtol úskalia digitálnych médií a imperatív zaujať, pretože približne 70 percent čitateľov odchádza v ére internetu zo stránky do desiatich sekúnd. Aj preto treba ponúkať príbeh, zrozumiteľne prezentovaný, umocnený faktickou presnosťou. Podrobnejšie sa rozoberali sociálne siete, blogy, úskalia bulváru, ale aj snaha o zachovanie kreditu odbornosti v prezentáciách výsledkov vedcov zo SAV.

RNDr. Viliam Páleník, PhD. z Ekonomického ústavu SAV prezentoval skúsenosti komunikácie s médiami a formy odborného prístupu. Načrel do zákutí vedeckého poradenstva, ktoré musí byť relevantné, vierohodné, legitímne aj aktuálne, ako aj do praktických rád v komunikácii s novinármi.

Prezentáciou vedy na vzdelávacích a popularizačných podujatiach pre verejnosť a spoluprácou s médiami sa prezentovali RNDr. Ján Gálik, CSc. z Neurobiologického ústavu SAV a RNDr. Mária Zentková, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV. Inšpirujúce zanietenie jednej z ocenených Cenou SAV za popularizáciu vedy zvýraznila významom emotívnosti pri práci s deťmi. Naznačila však napríklad aj smutnú absenciu pôvodných vzdelávacích relácií vo verejnoprávnej RTVS. Mediálna komunikácia a prezentácia vedy v médiách 2016 sa skloňovala vo všetkých pádoch.

Súčasťou workshopu bola aj prehliadka Astronomického ústavu SAV s názornou ukážkou jeho propagácie a prezentácie doc. RNDr. Jánom Svoreňom, DrSc.

Popularizáciu vedy robia mnohí vedeckí pracovníci s láskou a aj vďaka tomu sa SAV stala v prieskume agentúry FOCUS aktuálne najdôveryhodnejšou inštitúciou na Slovensku. Jednotlivé ústavy SAV môžu ponúknuť množstvo zaujímavých tém, podujatí aj osobností, ktorými by mohli dosiahnuť výraznejší prienik do médií. (spn)      

Foto: Ľubica Suballyová