Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ústav etnológie SAV a Network of Academic Institutions on Romani Studies (NAIRS)

29. 6. 2016 | videné 793-krát

Dňa 29. júna. 2016 sa v Bratislave uskutoční stretnutie zakladajúcich členov Siete akademických inštitúcií pre rómske štúdiá.

Ústav etnológie SAV patrí aj vďaka jeho riaditeľke Dr. Tatiane Podolinskej k zakladajúcim členom Siete akademických inštitúcií pre rómske štúdiá (Network of Academic Institutions on Romani Studies), ktorú založili 29. februára 2016 v Štokholme za účasti zástupcov týchto inštitúcií: 

 - Department of Finnish, Finno-Ugrian and Scandinavian Studies, University of Helsinki, 
 - Södertörn University, the Centre for Baltic and East European Studies (CBEES), Stockholm,
 - Minorities Studies Society Studii Romani, Sofia, Bulharsko,
 - Etnologický ústav Českej akadémie vied,
 - Ústav etnológie SAV, Bratislava.
Cieľom tejto siete je upevňovať spoluprácu medzi akademickými inštitúciami venujúcimi sa rozličným aspektom rómskych štúdií a podporovať  multidisciplinárny výskum histórie Rómov, ich kultúry, religiozity, spoločenského postavenia, jazykov, folklóru a ďalších oblastí.
Viac informácií o sieti možno nájsť na webstránke:
http://www.sh.se/p3/ext/content.nsf/aget?openagent&key=network_of_academic_institutions_in_romani_studies_1455804283019

V stredu 29. 6. 2016 sa v Bratislave uskutoční stretnutie zakladajúcich členov tejto akademickej siete, na ktorom budú prerokované spoločné aktivity. Patrí k nim organizovanie prednášok a seminárov pre doktorandov a študentov so záujmom o rómske štúdiá, výmenné pobyty pre pedagógov, vedeckých pracovníkov a študentov, pravidelné vydávanie newslettra, a tiež možnosti rozširovania siete a spolupráce s ďalšími pracoviskami v Európe.

Počas tohto stretnutia sa uskutoční aj prednáška pre odbornú verejnosť s názvom Romani Studies in Sweden and Finland. Prednesie ju prof. Kimmo Granqvist z Department of Finnish, Finno-Ugrian and Scandinavian Studies, University of Helsinki a Södertörn University, the Centre for Baltic and East European Studies (CBEES), Stockholm.

Prednáška spojená s diskusiou sa bude konať 29. júna 2016 v podkrovnej zasadačke Ústavu etnológie SAV na Klemensovej ul. č. 19 od 16:00 do 18:00 hod. Viac informácií na http://uet.sav.sk/?q=sk/romani-studies-sweden-and-finland.

(ÚEt SAV)