Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Slovenská akadémia vied

Vyhlásenie Predsedníctva SAV k výzve...

30. 5. 2016 | videné 1346-krát

účastníkov 15. zjazdu Slovenskej historickej spoločnposti pri SAV "Humanitné a spoločenské vedy v súčasnom svete" zo dňa 11. mája 2016

Výzva sa obracia predovšetkým na širokú verejnosť, ktorú naliehavo upozorňuje na význam spoločenských a humanitných vied pre riešenie problémov súčasného sveta.  Poslaním týchto vied je práve analýza a pochopenie tejto komplexnej situácie ľudstva a vypracúvanie návrhov na jej možné riešenie. 

Predsedníctvo SAV plne chápe znepokojenie historikov nad stavom súčasného sveta a stotožňuje sa s názorom, že bez spoločenskej podpory, vrátane finančnej, nie je možný rozvoj žiadnej vedy. Predsedníctvo SAV o takúto podporu trvalo usiluje, spoločenské a humanitné vedy nevynímajúc, pričom rešpektuje ich charakter a špecifiká. Zároveň trvalo usiluje aj o skvalitňovanie prínosu a výsledkov týchto vied. 

K postaveniu a úlohám spoločenských a humanitných vied v súčasnosti SAV aktuálne usporiada „okrúhly stôl“ pod gesciou 3. oddelenia vied SAV.

Výzva sa taktiež obracia na tých, čo rozhodujú o riadení a financovaní vedy. V tejto súvislosti Predsedníctvo SAV konštatuje, že postupuje plne v súlade so zásadami rozdeľovania rozpočtu, ktoré schvaľuje Snem SAV, pokiaľ ide o inštitucionálne finančné prostriedky. Rovnako v súlade so schválenými pravidlami a princípmi postupuje  pri prideľovaní súťažných (grantových) prostriedkov, či už ide o grantovú agentúru VEGA,   alebo ďalšie schémy financovania, ako program Marie Curie COFUND SASPRO, Fond Stefana Schwarza a i. Vo všetkých týchto schémach sú spoločenské a humanitné disciplíny zastúpené adekvátne a úmerne svojim aktivitám a projektom. Vzhľadom na tieto skutočnosti sa názor o diskriminácii spoločenských a humanitných vied zo strany  súčasného Predsedníctva SAV nezhoduje s jeho politikou.

V Bratislave  30. mája 2016. 

 

​​