Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ing. Milan Rusko, PhD. vysvetľuje účastníkom školenia funkcie grafického rozhrania softvéru APD.

Prokurátori začínajú používať softvér na automatický prepis diktátu do textu

25. 5. 2016 | videné 912-krát

V priestoroch Krajskej prokuratúry v Nitre sa 19. mája 2016 uskutočnili dve školenia, na ktorých sa takmer 40 prokurátorov z Okresnej prokuratúry a Krajskej prokuratúry v Nitre zoznamovalo so softvérom Automatický prepis diktátu (APD), ktorý vyvinuli vedci z Ústavu informatiky Slovenskej akadémie vied a Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach.

Jednou zo súčastí projektu Elektronické služby Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky v rámci operačného programu Informatizácia spoločnosti bolo aj dodanie licencií programu Automatický prepis diktátu pre 900 prokurátorov a prokurátoriek pracujúcich na prokuratúrach všetkých stupňov na celom Slovensku. Program vyvinuli vedci z Oddelenia analýzy a syntézy reči Ústavu informatiky Slovenskej akadémie vied spolu s kolegami z Katedry elektroniky a multimediálnych telekomunikácií Fakulty elektrotechniky a informatiky Technickej univerzity v Košiciach. Systém umožňuje prokurátorom diktovať texty z oblasti práva priamo do textového editora Microsoft Word. Okrem toho bol vyvinutý aj systém HVP (Hlasový vstup Patrícia), ktorý umožňuje hlasom vkladať údaje do položiek dokumentov v informačnom systéme Generálnej prokuratúry Slovenskej republiky „Patrícia".

Účastníci školenia sa oboznámili s programom APD, jeho technickými požiadavkami, nastavením a používaním, aby ho mohli pri svojej práci využívať čo najefektívnejšie. Prokurátori, ktorí si používanie systému vyskúšali už pred školením, ocenili jeho prínos pri tvorbe nových textov ako aj uskutočnenie školenia, na ktorom sa naučili používať konkrétne funkcionality, ktoré im ešte viac urýchlia a zjednodušia tvorbu právnych dokumentov. Školenie bolo vedené priamo autormi softvéru kvôli zabezpečeniu čo najväčšej odbornosti a získaniu spätnej väzby v podobe názorov prokurátorov na systém APD a námetov na jeho ďalšie prispôsobenie potrebám svojich budúcich používateľov.

Na základe záujmu zo strany prokurátorov sa už pripravujú ďalšie školenia používania systému APD aj na iných prokuratúrach na Slovensku.

 

(ÚI SAV)