Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ročenka slovenskej architektúry.

Ročenka slovenskej architektúry

24. 5. 2016 | videné 984-krát

Ročenka architektúry je štandardný nástroj na hodnotenie a propagáciu súčasnej architektúry.  Pravidelne vychádza vo všetkých vyspelých krajinách. Na rozdiel od periodickej tlače predchádza  ročenkám výskum súčasnej architektúry, jej hodnotenie a komparácia s medzinárodnou situáciou. Na  Slovensku doteraz taká publikácia neexistovala.

Táto skutočnosť, rovnako ako potreba mapovať a  pravidelne hodnotiť slovenskú architektonickú produkciu stáli v pozadí vzniku tohto projektu.  Koncepčne a obsahovo ročenku pripravili historici a kritici architektúry z Oddelenia architektúry  ÚSTARCH SAV (Henrieta Moravčíková, Peter Szalay, Katarína Haberlandová, Laura Pastoreková) v spolupráci s nezávislými domácimi aj zahraničnými expertmi (Roman Rutkowski, Matúš Dulla, Pavol  Paňák, Mária Topolčanská, Peter Lenyi). Ročenka vznikla v spolupráci so Slovenskou komorou architektov. Autorom grafického návrhu je Matúš Lelovský. 

Ročenku slávnostne uvedú do života v stredu 25. mája 2016 o 17. hod. v rámci diskusného podujatia Bratislová 13 – Kde sa nachádza slovenská architektúra? -  v Primaciálnom paláci na Primaciálnom námestí 1 v Bratislave. Publikácia sa predstaví verejnosti v rámci diskusie Bratislová, ktorá je súčasťou  podujatia Dni architektúry a dizajnu. Niektoré diela zaradené v publikácii sa verejnosti predstavia 3. a  4.6.2016 prostredníctvom exkurzie, ktorá je súčasťou medzinárodného podujatia Architektur Tage Wien – Bratislava / Dni architektúry Viedeň – Bratislava 2016. 

Mgr. Peter Szalay, PhD.