Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ústav informatiky SAV.

Cloud pre otvorenú vedu

3. 5. 2016 | videné 1123-krát

Žijeme v dobe rýchleho progresu informačných a komunikačných technológii. Ide o súhrn nástrojov a metód používaných pri práci s údajmi a informáciami. Ústav informatiky SAV sa od roku 2004 začal zapájať do budovania európskych vysokovýkonných počítačových infraštruktúr v rámci partnerstva v projektoch 6RP, 7RP a v súčasnosti projektu H2020.

Budovanie európskej infraštruktúry malo za cieľ podporiť vedeckú komunitu v Európe a pomocou pokrokových IT nástrojov a služieb efektívne  využívať  výpočtové zdroje a úložiska, čo bolo riešené okrem iných aj v projektoch: EGI-Engage - Zapojenie výskumných komunít smerom ku otvorenej vede (EU H2020 projekt 2015-2017), EGI-InSPIRE - Integrovaná udržateľná pan-európska infraštruktúra pre vedu v Európe (EU 7RP projekt  2010-2014). V súčasnosti v rámci projektu EGI-Engage, kde sa buduje európsky federatívny cloud je do infraštruktúry zapojených okolo 800 tisíc jadier, 500 PB úložísk, infraštruktúru podporuje 22 cloudových  poskytovateľov, 325 poskytovateľov výpočtových zdrojov a infraštruktúru využíva okolo 55 000 používateľov. Z doterajších analýz vo využívaní cloudovej infraštruktúry vyplynulo, že používatelia (vedci) chcú mať jednoduchý, integrovaný a otvorený prístup k pokrokovým digitálnym službám, vedeckým nástrojom, dátam, znalostiam a expertízam, ktoré potrebujú pre spoluprácu a k dosiahnutiu excelencie vo vede, výskumu a v inováciách.

Preto prirodzene v Európskej komisii vznikol ambiciózny zámer podpory vybudovania  európskeho cloudu pre otvorenú vedu.  Ústav informatiky SAV sa k tejto ambicióznej  výzve hlási a v tomto roku podal dva návrhy projektov do H2020 a to pre vybudovanie cloudovej infraštruktúry pre nanotechnológie a pre otvorený prístup k vedeckým informáciám.

Iniciatívu „open science cloud“ si všimol aj portál zive.sk, ktorý sa jej venuje v článku Nová iniciatíva pre cloud computing má posilniť postavenie dátovej veľmoci EÚ, dostupné na: http://www.zive.sk/clanok/114025/nova-iniciativa-pre-cloud-computing-ma-posilnit-postavenie-datovej-velmoci-eu

Ladislav Hluchý