Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Deň Zeme na ZŠ Základnej školy internátnej pre slabozrakých a nevidiacich v Bratislave.

Deň Zeme v detskom svete

3. 5. 2016 | videné 1173-krát

Už tradične na deň Zeme pripravujú pracovníci Ústavu krajinnej ekológie SAV rôzne podujatia environmentálneho zamerania. Tento rok zorganizovali Deň Zeme s názvom Spoznávame prírodu trocha inak a spoluorganizovali Deň Zeme s názvom Litosféra.

Prvé podujatie Spoznávame prírodu trocha inak bolo venované žiakom zo Základnej školy internátnej pre slabozrakých a nevidiacich v Bratislave. Našou snahou bolo pripraviť program tak, aby bol nielen poučný a pútavý, ale aj názorný a hmatateľný. Štyri stanovištia: Voda ako prírodný zdroj (Barbora Šatalová), Biotopy (Viktória Miklósová), Biodiverzita (Andrej Pálay) a svet živočíšnej ríše (Martin Izsoff a Petra Gašparovičová) sa stali na celé doobedie miestom získavania nových informácií aj súťaženia vo vedomostiach. Kým žiaci z prvého stupňa prechádzali jednotlivými stanovišťami, starší žiaci počúvali filmy o prírode. Pri súťažiach sme ocenili odborné vedomosti aj praktické zručnosti detí. Na školskom dvore aj v celej škole, na chodbách i v triedach, vládla príjemná, súťaživá a tvorivá atmosféra, ktorá nás všetkých pohltila. Kvetinová výzdoba, tematické nástenky a veľa vystavených exponátov svedčia o environmentálnom cítení žiakov aj učiteľov na tejto škole

Druhé podujatie sa konalo na Základnej škole s materskou školou v Suchej nad Parnou. So základnou školou máme dlhoročnú spoluprácu nielen z riešenia viacerých projektov ale aj z organizovania rôznych podujatí. Deň Zeme je jednou z akcií, v ktorej sa zameriavame na výchovu a vzdelávanie mladej generácie. Tohtoročná téma Litosféra dala príležitosť nadviazať na výsledky získané z projektov Učíme sa navzájomČo nevieš, naučím ťa a súčasne pokračovať v poznávaní ďalších tém o našej Zemi. Starší i mladší žiaci, ako aj škôlkari, súťažili na stanovištiach roztrúsených po celom školskom dvore. Každé z nich bolo zamerané na inú tému, ktorú si pripravili a prezentovali starší žiaci mladším žiakom. Súťažilo sa v témach ako sú jaskyne, sopky, minerály, ropa a pod. Starší žiaci si svoje vedomosti overili vo vedomostných testoch. Veľký úspech mali pripravené makety sopiek, ktoré ukázali „svoju silu“ pri výbuchu a výrone horúcej lávy. V klimatologickej stanici žiaci hodnotili teplotu vzduchu, smer a rýchlosť vetra, vlhkosť vzduchu a ďalšie parametre. Žiaci z prvého stupňa súťažili v maľovaní kameňov. Ich nápaditosť bola obdivuhodná. A keď bolo ešte aj „bonusovo“ počasie nádherné, Deň Zeme sa naozaj vydaril.

 Ústav krajinnej ekológie sa týmito podujatiami prihlásil k iniciatíve Green Week2016, ktorá sa organizuje na lokálnej, národnej, európskej a medzinárodnej úrovni na tému investície do zelenšej budúcnosti.   

Milena Moyzeová a Edita Adamčeková

Foto: Milena Moyzeová