Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Profesor Des Richardson pri prednáške v Slovenskej akadémii vied.

Dvadsaťročná odysea: Návrh a vývoj novej protinádorovej látky

28. 4. 2016 | videné 1409-krát

Hosťovská prednáška profesora Richardsona z Univerzity v Sydney sa uskutočnila vo štvrtok 28. apríla 2016 v priestoroch Virologického ústavu BMC SAV pre vedeckých pracovníkov ústavov Biomedicínskeho centra SAV, zaoberajúcich sa onkologickým výskumom.

Profesor patológie Des Richardson sa v medicínskom výskume zaoberá metabolizmom železa a jeho úlohou v patofyziológii rôznych chorôb, najmä onkologických a neurodegeneratívnych. Venuje sa vývoju nových protinádorových látok, známych ako chelátory železa. Jeho štúdie smerujú k vývoju nových liekov pre klinické použitie. Získal niekoľko národných amerických patentov.

Des Richardson pôsobí na School of Medical Sciences, Bosch Institute, The University of Sydney, vedecky spolupracuje aj s Univerzitou Karlovou. Spolupráca s Ústavom experimentálnej endokrinológie BMC SAV je v rovine konzultácií metodológie výskumu a využitia laboratórnych techník v bunkovej a molekulárnej biológii.

Odbornú prednášku uviedol  RNDr. Ján Bakoš, PhD., ktorý zhodnotil prínos prednášky ako krok k nadviazaniu kontaktov s pracoviskom v Austrálii. Spoločné snahy o pochopenie procesov bunkového rastu a diferenciácie vytvárajú vhodné predpoklady na spoluprácu predovšetkým v metodologických prístupoch.

„V súčasnosti je čoraz jasnejšie, že rôzne ľudské tkanivá sú schopné sebaobnovy a procesy, ktoré sa podieľajú na zmenách rastu buniek, majú mnohé spoločné vlastnosti.  V tomto kontexte je porozumenie normálnym aj patologickým javom v ľudskom organizme hlavným poslaním práce akademických pracovníkov. To vedie k vytváraniu podmienok na skvalitnenie diagnostiky a terapie rôznych ochorení.  Vedecké výstupy profesora Richardsona sú v súčasnosti už v klinickom testovaní“ – dodal J. Bakoš.

Ľ. S.

Fotografie: Vladimír Šimíček