Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prehliadka laboratórií BMC v Bratislave.

Atraktívne témy zvyšujú záujem škôl o BMC

22. 4. 2016 | videné 1483-krát

V rámci Dní otvorených dverí pre školy zapojené v projekte Veda má budúcnosť, nad ktorým prevzala záštitu Slovenská akadémia vied, sa konali vo štvrtok 21. apríla prednášky pre žiakov stredných škôl - Gymnázia A. Einsteina, SOŠ chemickej, SŠ zdravotníckej a Súkromnej veterinárnej školy v Bratislave - v priestoroch Biomedicínskeho centra ((BMC) SAV v Bratislave na Patrónke. Žiaci v rámci centra prejavili najväčší záujem o Virologický ústav, Ústav experimentálnej onkológie a o Ústav experimentálnej endokrinológie BMC SAV.  

Vzhľadom na to, že ústavy pracujú v nových priestoroch, sa exkurzia zúžila na prednášky a na prehliadku len dvoch laboratórií. Najväčší záujem mala u mladých potenciálnych vedcov, prednáška RNDr. Borisa Klempu, DrSc. z Virologického ústavu BMC SAV. Interaktívnou formou sa im snažil vysvetliť, čo sú vírusy a vírusové ochorenia. RNDr. B. Klempa skúma vírusy tak, že ich spolu s kolegami loví. Žiakom objasnil, ako ich napr. v Afrike „chytia“ (slúži na to hmyz alebo divá zver), rôznymi prevratnými metódami hlboko zmrazia a prepravia na Slovensko.

Tím mladých vedcov z Ústavu experimentálnej onkológie sa zasa snažil študentom priblížiť prácu onkológie aj inak. „Naša práca nie je len o vede, snažíme sa aj socializovať,“ uviedla Ing. Silvia Schmidtová pred premietnutím videa, ktoré dokazovalo, že aj vedci sú ľudia, ktorí môžu zaspať do práce či spoločne športovať po nej. V prednáške spolu s kolegami Mgr. Svetlanou Školekovou a Mgr. Michalom Šelcom vysvetlili proces od tvorby rakovinových buniek až po možnosti liečby, najmä ich nové možnosti s nižšími vedľajšími účinkami. Na to sa vo veľkej miere využívajú účinky nanočastíc.

Zástupcovia Ústavu experimentálnej endokrinológie sa sústredili najmä na históriu ústavu a jeho prvý výskum, ktorý má však dosah až do súčasnosti - Celoplošná jodidácia soli. V súčasnosti sa výskumná činnosť ústavu zameriava na najprogresívnejšie trendy výskumu etiopatogenézy, diagnostiky a liečby vo vybraných oblastiach endokrinológie.

Veda má budúcnosť  je názov projektu, ktorý organizuje ho občianske združenie Aisis, n. o., v spolupráci s firmou Bayer a SAV. Jeho cieľom je zvýšenie atraktivity prírodných a technických smerov pri podpore vzdelávania na Slovensku a tiež pri spolupráci škôl a akademickej obce. (an)