Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Profesorka Marja Makarow (v strede) na rokovaní s predstaviteľmi SAV. Vľavo členka Predsedníctva SAV a predsedníčka Akreditačnej komisie SAV Ing. Mária Omastová, DrSc., vpravo podpredsedníčka SAV pre výskum RNDr. Eva Majková, DrSc.

Profesorka Marja Makarow navštívila SAV

9. 2. 2016 | videné 2010-krát

Slovenskú akadémiu vied v roku 2016 čaká akreditácia jej vedeckých organizácií. Realizovať ju bude panel zahraničných expertov na čele s podpredsedníčkou fínskej Akadémie vied Marjou Makarow.  Zámerom akreditácie je identifikácia špičkových pracovísk SAV. Ambíciou je tiež - podľa pripomienok a poukázaním na slabšie oblasti - podnietiť rozvoj progresívnych výskumných tém.

Nezávislý pohľad z externého prostredia má zvýšiť kredit akadémie v domácom a medzinárodnom kontexte.

Fínska vedkyňa Marja Makarow na pracovnom stretnutí s vedením Predsedníctva SAV dňa 8. februára 2016 v sídle Predsedníctva SAV prerokovala úvodné aspekty spolupráce.

„Som poctená menovaním do čela hodnotiacej komisie. Toto je moje  prvé stretnutie s vedením  Slovenskej akadémie vied, na ktorom sme prediskutovali základné otázky nadchádzajúceho hodnotiaceho procesu,“ povedala Marja Makarow.

Vyjadrila presvedčenie, že ak výsledky auditu prispejú k vzostupu kvality výskumu v jednotlivých ústavoch, bude to pozitívny efekt nielen pre akadémiu, ale aj pre národný výskumný priestor a napokon aj pre inovačný a výskumný priestor Európskej únie.

Prvotným podkladom pre hodnotenie  budú dotazníky od jednotlivých ústavov, ktoré dostanú členovia panelu zahraničných expertov. Na ich základe počas leta experti vypracujú predbežné návrhy hodnotení a potom  osobne navštívia jednotlivé ústavy. „Očakávame, že záverečné hodnotenia dostaneme od panelu expertov v polovici decembra tohto roka,“ povedal predseda Slovenskej akadémie vied prof. RNDr. Pavol Šajgalík, DrSc. Najväčšmi očakáva záverečnú časť správy s odporúčaniami výskumných smerov tak, aby SAV naplnila ambície posilniť svoje miesto v Európskom výskumnom priestore.
„Rozhodne neočakávam, že by na základe tohto hodnotenia došlo v SAV k zemetraseniu, považujem ho za začiatok cesty, na ktorú sa musíme pripraviť. Samotnú cestu za našimi cieľmi máme ešte pred sebou,“ doplnil predseda SAV Pavol Šajgalík.

(zv/ R)

Fotografie: Róbert Grznár