Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Ilustračne foto z predchádzajúceho ročníka.

Vedecké dielne - Onkológia 2016

3. 2. 2016 | videné 1614-krát

4. február je každoročne vyhlásený za celosvetový deň boja proti rakovine. Onkologické ochorenia zapríčiňujú na svete okolo 7,6 miliónov úmrtí ročne. Podľa odborníkov až tretine týchto úmrtí by sa dalo predísť cestou prevencie a zdravého životného štýlu, ako aj včasným zistením ochorení. V tomto roku sa koná už 6. ročník edukačno-popularizačného projektu Vedecké dielne – onkológia (VDO) 2016, ktorý je spoločným dielom Nadácie Výskum Rakoviny a Ústavu experimentálnej onkológie Biomedicínskeho centra SAV.

Projektom VDO sa nadácia aj ústav usilujú o propagáciu výskumu medzi študentami gymnázií ako aj o ich motiváciu pre vysokoškolské štúdium prírodných vied a medicíny. Pochopiteľne s očakávaním, že budú pokračovať v doktorandskom štúdiu v onkológii. Týmto projektom sa opäť pripájame k aktivite UICC (Union for International Cancer Control) World Cancer Day 2016-2018 zatiaľ ako jediný reprezentant Slovenska.

Jedno z najvystížnejších vyjadrení o význame vedy pre onkologických pacientov zaznelo svojho času z úst paralympijského víťaza v dráhovej cyklistike Radovana Kaufmana, ktorý je už 14. rok tvárou kampane Na kolesách proti rakovine. Pripravuje sa jej transformovanie na Kaufman Day. Je to výzva na angažovanie sa v projektoch zameraných na zníženie dopadov onkologickej choroby v duchu hesla „Môžeme, ja môžem“, čo je dôležitý krok pre budovanie hodnôt ľudskej spoločnosti, lebo onkologické ochorenia nie sú mimo nás, naopak, každého z nás sa v rôznych podobách dotýkajú. Na Slovensku registrujeme ročne už takmer 30 tisíc nových prípadov a podľa nedávnych údajov viac ako 6.600 úmrtí u mužov a 5.200 úmrtí u žien.

VDO 2016 vyvrcholia piatym ročníkom Súťaže mladých onkológov, ktorá sa bude konať v Košiciach v spolupráci s Univerzitou Pavla Jozefa Šafárika v Košiciach a Prírodovedeckou fakultou UPJŠ dňa 9. marca 2016 v Historickej aule UPJŠ, Šrobárova 2, Košice. (spn)