Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Konferencia prebieha na Fakulte sociálnych a ekonomických vied UK.

Kvalitatívny prístup a metódy vo vedách o človeku

1. 2. 2016 | videné 1289-krát

Na pôde Fakulty sociálnych a ekonomických vied Univerzity Komenského v Bratislave sa 1. a 2. februára konal XV. ročník konferencie: Kvalitatívny prístup a metódy vo vedách o človeku. Organizovali ho spoločne Ústav výskumu sociálnej komunikácie SAV, Ústav experimentálnej psychológie SAV a spomínaná fakulta sociálnych a ekonomických vied UK.

Dvojdňová interdisciplinárna konferencia nadväzovala na tradíciu každoročných česko-slovenských podujatí, pričom sa konala na Slovensku po tretí raz. Cez bohatý program sympózií, sekcií a workshopov priniesla impulzy v oblasti kvalitatívnych výskumov a učila účastníkov analyzovať aj využívať ich praktické zákonitosti. Ponúkla rôznorodé témy: Tablety ďalšia módna vlna alebo efektívny nástroj vzdelávania? Ako merať stereotypy a predsudky? Inštitucionálne a vedecké kultúry, alebo Stigmatizované skupiny. Zaoberala sa aj kvalitatívnym výskumom napríklad v pedagogickej praxi alebo vo väzenskom prostredí. Ako potvrdila Mgr. Barbara Lášticová, PhD., veľkému záujmu sa tešili workshopy o základnom manažmente informácií, o vzťahoch a ich definovaní medzi objektmi, či o pokročilej práci so sieťovými filtrami. „Naša konferencia nie je striktne akademická. Ponúka aj praktické cvičenia a vnímame na nej spoluprácu silnej komunity účastníkov z rôznych oblastí, vrátane psychológov, filozofov, pedagogických pracovníkov či etnológov.“  

Druhý deň konferencie ponúkol opäť nabitý program, okrem iného aj sympózium na tému konflikt medzi laickým, praktickým a odborným poznaním, smpózium na tému kvalitatívne metódy v súčasnej etnografii, skúmanie využívania poznania vo verejnom sektore, ale aj mnohé dalšie témy, vrátane rozpitvávania problému generalizácie. Konferencia úspešne nadviazala na predchádzajúce ročníky, ktoré sa najčastejšie orghanizovali v Olomouci a aj v posterovej sekcii - Zdravie, veda, poznanie - potvtrdila svoj interdisciplinárny charakter.  (spn)