Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

  Knihu medzi čitateľov uviedli prof. Milan Ružička a prof. Laszló Miklos, zakladatelia ekológie na Slovensku, na snímke s hlavným autorom publikácie prof. Jurajom Hreškom.

Atlas archetypov krajiny Slovenska

28. 1. 2016 | videné 1347-krát

Ústav krajinnej ekológie prináša ďalšie atlasové dielo: Atlas archetypov krajiny Slovenska, ktorý prezentuje typové a unikátne územia, identifikované ako príklady archetypov v podmienkach nížinných a horských oblastí Slovenska.  Atlasové dielo je výsledkom riešenia projektu APVV-0669-11 Atlas archetypov krajiny Slovenska, jeho zodpovedným riešiteľom bol prof. RNDr. Juraj Hreško, PhD. Na riešení projektu sa podieľali dve pracoviská: Katedra ekológie a environmentalistiky Fakulty prírodných vied UKF v Nitre ako nositeľ projektu a  Ústav krajinnej ekológie SAV v Bratislave ako spoluriešiteľ projektu.

Výsledky riešenia projektu prezentovali na Katedre ekológie a environmentalistiky Fakulty prírodných vied UKF v Nitre dňa 19. januára 2016.  Podujatie svojou účasťou poctil rektor UKF v Nitre prof. RNDr. Ľubomír Zelenický, CSc.  a dekan FPV UKF v Nitre prof. RNDr. Libor Vozár, CSc. „Krstnými otcami“ publikácie boli významní predstavitelia a zakladatelia krajinnej ekológie na Slovensku – prof. RNDr. Milan Ružička, DrSc. a prof. RNDr. László Miklós, DrSc.

Hlavný riešiteľ projektu prof. RNDr. Juraj Hreško, PhD. uviedol, že archetypy krajiny predstavujú územia, ktoré odrážajú spolupôsobenie človeka a vlastností krajiny s dôrazom na rešpektovanie prírodných zákonitostí a procesov. Základnými kritériami vymedzenia územia ako archetypu sú fyziognomické znaky v podobe špecifických polohových podmienok, priestorového usporiadania krajinných prvkov a vzorov v štruktúre krajiny. Význam takto vymedzených archetypov je v tom, že sú to kvázimodelové územia, ktoré môžu slúžiť ako referenčné lokality pri modelovaní a plánovaní ekologicky optimálneho využívania krajiny v rôznych krajinných typoch. Archetypy krajiny môžu byť aj vzorovými lokalitami s vysokou účinnosťou ochrany prírodných zdrojov, zmierňovania účinkov povrchového odtoku, eliminácie svahových gravitačných procesov, ale aj zvyšovania retencie vody v krajine.

Atlas uvádza 21 lokalít archetypov reprezentujúcich 11 základných skupín archetypov krajiny Slovenska.  V každej  lokalite je uvedená stručná charakteristika archetypu, historický vývoj, súčasné environmentálne podmienky a návrh manažmentu. Publikácia je určená nielen pre študentov, krajinných ekológov, ale aj pre historikov, krajinných architektov, ako i všetkých milovníkov krajiny. 

J. Hreško, Z. Izakovičová

Foto: Ľubo Balko