Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Titulná strana čínskej monografie o Mariánovi Gálikovi

V Pekingu vyšla kniha o sinológovi Mariánovi Gálikovi

25. 11. 2015 | videné 945-krát

Nebýva zvykom písať knihy o významných vedeckých pracovníkoch ešte počas ich života a nestáva, že sa slovenský vedec stane predmetom podobnej publikácie. Tieto dve nepravdepodobné veci sa tohto roku spojili v jednej knihe, ktorá je venovaná Mariánovi Gálikovi, svetoznámemu sinológovi, ktorý pôsobí na Ústave orientalistiky SAV v Bratislave.

Obsiahla monografia je rozdelená do piatich kapitol. Prvá kapitola s názvom “Mojich 60 rokov výskumu sinológie“ napísal priamo sinológ. Marián Gálik  v nej stručne opisuje svoje štúdium, uvádza míľniky v skúmaní modernej a súčasnej čínskej literatúry,  počnúc tradíciou Pražskej školy, reprezentovanou Jaroslavom Průškom (1906 – l980) a  pokračujúc ostatnými dôležitými vedeckými prácami o súčasnej čínskej literatúre a iných oblastiach sinológie; tiež spomína na svoje začiatky a čitateľov sprevádza celou svojou vedeckou dráhou až  po rok 2012, krátko predtým, než oslávil osemdesiate narodeniny (21. 2.  2013).

Ostatné časti sú zasvätené vedeckej činnosti Mariána Gálika. V druhej kapitole sa podrobne opisuje jeho štúdium Lu Xunových (Lu Sünových) literárnych diel. V tretej kapitole sú Gálikove štúdie o Guo Moruoa (Kuo Mo-žo) o jeho hlavných dielach. V štvrtej kapitole autorka opisuje jeho zásluhy v skúmaní Mao Dunovej (Mao Tunovej) tvorby. Ďalšie kapitoly stručne rozoberajú  jeho početné štúdie z literárnej komparatistiky a analýzy recepcie Biblie v čínskej literatúre a kultúre.

Kniha je doplnená bibliografiou zostavenou z viac ako 360 Gálikovych vedeckých štúdií v rôznych jazykových variantoch. Potvrdzuje to vplyv, aký majú jeho vedecké publikácie v Číne i v zahraničí. Štyri  knihy a vyše sto štúdií z rôznych oblastí sinológie (filozofie, kultúrnej histórie a dejín) vyšli v čínštine a viaceré z nich sa odporúčajú ako študijná literatúra na čínskych univerzitách. Publikácia o Mariánovi Gálikovi je prvá kniha, ktorá podľa prístupných informácií vyšla v Číne o žijúcom zahraničnom sinológovi z pera čínskeho autora alebo autorky. Ostatné podobné diela vznikli až po smrti vedcov, ktorým boli zasvätené. Vyšla pod názvom Malian.Gaolike de hanxue yanjiu (Sinologický výskum Mariána Gálika) v pekingskom Xueyuan chubanshe (Akademické vydavateľstvo)  v roku 2015, 489 s.

Autorkou knihy je profesorka Yang Yuying (Jang Yü-jing) z Le-šanskej pedagogickej univerzity v južnej Číne.

 

Mgr. Daniela Zhang-Cziráková, PhD, Ústav orientalistiky SAV