Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Z prednášok v Týždni vedy a techniky majú osoh návštevníci i prednášajúci. Na snímke Mgr. František Vavrek, doktorand v Ústave experimentálnej fyziky SAV v Košiciach, získaval prednášateľské ostrohy aj pri vysvetľovaní princípu supravodivého vláčika žiakom Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove.

Študenti na prednáškach a exkurziách v laboratóriách košických ústavov SAV

23. 11. 2015 | videné 950-krát

Počas Týždňa vedy a techniky býva na chodbách košických ústavov SAV oveľa rušnejšie ako inokedy. Kľučku na dverách si podávajú žiaci základných a stredných škôl, občas prídu aj zvedavci len tak „z ulice“. Aj tento rok sa opakoval zaužívaný scenár.

Ako prvé odštartovali Týždeň vedy a techniky Ústav experimentálnej fyziky SAV a Ústav materiálového výskumu SAV. Keďže z priestorov fyzikov po väčšej prestavbe a renovácii ešte neodišli stavbári a remeselníci, tentoraz sa rozhodli pozvať mládež do Steelparku, kreatívnej fabriky v priestoroch Kasární/Kulturparku, vybudovaného v roku 2013, keď boli Košice Európskym hlavným mestom kultúry. V čase našej návštevy sa pri recepcii natlačili žiaci zo Základnej školy a Gymnázia sv. Mikuláša v Prešove, ktorých mala  vystriedať SOŠ  Bardejov a gymnazisti z Košíc. „Možnosť vyskúšať si pocity demonštrátora a popularizátora vedy sme tentoraz dali našim dvom doktorandom Zuzane Medveckej a Františkovi Vavrekovi,“ prezradil garant akcie z ÚEF SAV Mgr. Pavol Szabó, CSc., známy popularizátor vedy a autor viacerých úspešných projektov v tejto oblasti.  Fyzici vedia zaujať, osvedčeným prostriedkom je vákuum a zmeny vlastností predmetov v ňom, ako aj pokusy s dusíkom a demonštrácie supravodivosti. Miláčikom obecenstva je populárny supravodivý vláčik, či skôr len rušeň, ktorý sa za určitých podmienok vznáša nad koľajnicami.

„Tento rok sne museli upustiť od prednášok s prezentáciami, lebo v budove ústavov SAV na Watsonovej ulici v Košiciach konečne prebieha rekonštrukcia a stará aula je momentálne totálne rozobratá. Preto sme návštevníkov pozvali do laboratórií so špičkovými prístrojmi,“ povedal Ing. Karel Saksl, DrSc. z Ústavu materiálového výskumu SAV. Práve on sa postará o bodku za košickým Týždňom vedy a techniky, keď bude prednášať pre verejnosť vo Vedeckej kaviarni 24. novembra vo výmenníku na Ulici obrody. Nad týmto projektom drží ochrannú ruku RNDr. Ján Gálik, CSc., riaditeľ Neurobiologického ústavu SAV. Napokon aj tam na celý deň otvorili brány pre stredo- a vysokoškolákov, ktorých bližšie zaujíma biológia. Tých, ktorí sa tento rok chystajú maturovať z biológie na Gymnáziu na Opatovskej ceste v Košiciach a každú novú informáciu priam sajú, privítala MVDr. Zuzana Šefčíková, CSc. v Ústave fyziológie hospodárskych zvierat SAV a podelila na skupiny do jednotlivých laboratórií.

Škola striedala školu, sprevádzajúci pedagógovia svorne vyzdvihovali takúto názornú formu vyučovania. Kým v Ústave geotechniky SAV si školáci rozširovali vedomosti najmä z z geológie a mineralógie, v Parazitologickom ústave SAV sa viac dozvedeli o rizikách kontaktu s parazitmi pre ľudí i domácich miláčikov. O ľudských parazitárnych ochoreniach prednášala MVDr. Daniela Antolová, PhD., vo vestibule ich doktorandka Mgr. Viktória Čabanová spolu so svojou školiteľkou MVDr. Martinou Miterpákovou, PhD. upozorňovala na nebezpečenstvo prenosu závažného ochorenia psov – angiostrongylózy (pľúcnej červivosti) slimákmi. Vystavené dva veľké africké slimáky Achatina, ktoré zvyknú chovať v teráriách a sú vraj tiež domácimi miláčikmi, slúžili len ako dekorácia a nikoho neohrozovali prenosom parazitov.

V detašovanom pracovisku Matematického ústavu SAV v Košiciach lákali vo štvrtok 12. novembra záujemcov o matematiku dvoma prednáškami. Doc. RNDr. Roman Frič, DrSc., vedúci pracoviska, presvedčivo a aj pre nematematikov zrozumiteľne vysvetlil, čo sú to invarianty okolo nás. Takže pre tých, čo sa s týmto slovom ešte nestretli –  invariant je niečo stále, niečo čo sa nemení. R. Frič tento termín vysvetľoval na školstve od čias Márie Terézie a Jozefa II., keď boli dôležité štyri znalosti: čítať, písať, počítať a merať, až po súčasnosť, ktorá je charakteristická množstvom aj zbytočných informácií. Treba ich prehodnocovať a nájsť jednoduché, dôležité veci, ktorými sa treba zapodievať a ktoré odolávajú zmene. Dotkol sa aj matematiky, ktorá kedysi vznikla ako jazyk na porozumenie príčiny a následkov. Žiaľ, pre mnohých je to neobľúbený predmet, čo spôsobil aj vymyslený dlhodobý spôsob jej výučby. Menej početnú skupinu individuálnych záujemcov o Deň otvorených dverí potom zabavil Mgr. Peter Mlynárčik, ktorý ich vtiahol hravou formou do matematických hier a kreslenia grafov. Smiech vyvolala ukážka posudzovania rozporov v známej rozprávke o Červenej čiapočke (zdroj: A. Ferko, I. Kalaš, J. Kelemen: Počítač Hamlet alebo ľahké znepokojenie nad vedou a nevedou. Bratislava: Mladé letá, 1990.) Tomáš Hecht sa vžil do myslenia a konania postáv a objavil množstvo nezrovnalostí. Pre pobavenie a zamyslenie výňatok: „Vyznal sa vlk v lese, alebo nie? Na jednej strane sa pýta Červenej čiapočky, kde býva babička, to značí, že sa v lese nevyzná, na druhej strane, keď sa dozvie, že uprostred lesa, tak tam pribehne kratšou cestou. Ako môže poznať kratšiu cestu, keď sa v lese nevyzná?“  Odchádzali sme s nahlodanou (doteraz neotrasiteľnou) vierou v slovenské ľudové rozprávky. Ale veda je aj o pochybnostiach...

Text a foto: Katarína Čižmáriková