Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Vyhlásenie Predsedníctva SAV k medializovaným informáciám

8. 10. 2015 | videné 1574-krát

Redakcia topky.sk dňa 7. 10. 2015 oslovila SAV s otázkou, aký je postoj  vedenia Slovenskej akadémie vied k pôsobeniu  zamestnanca Filipa Rázgu  v organizácii Slovenskí branci.

Predsedníctvo SAV touto cestou  reaguje na  článok  topky.sk  z  8. októbra 2015:

Slovenská akadémia vied z princípu odmieta všetky prejavy extrémizmu, intolerancie a neznášanlivosti ako nezlučiteľné so všeobecným humánnym poslaním vedy.  Predsedníctvo SAV rozhodne odsudzuje akékoľvek konanie, ktoré by mohlo viesť k spoločensky negatívnym dôsledkom, dezintegrácii a ohrozovaniu bezpečnosti a života občanov.

Predsedníctvo SAV dbá o naplnenie poslania akadémie ako samosprávnej vedeckej ustanovizne zriadenej zákonom.  Cieľom SAV je vykonávať primárne základný výskum v prírodných, technických, lekárskych, spoločenských a humanitných vedách v oblastiach, ktoré sú inovatívne, náročné na personálnu alebo výskumnú infraštruktúru, rozvíjať inovatívne technológie a diagnostiku. Jej základným poslaním je zvyšovať úroveň poznania pre rozvoj Slovenskej republiky a jej obyvateľov. Akadémia hodnotovo stojí na princípoch nezávislého vedeckého skúmania a politickej nestraníckosti, kritického myslenia a excelentného poznania, vysokej odbornosti a špecializácie, efektívnej súťaživosti a interdisciplinárnej kooperácie.

V zmysle § 8 ods. 1 písm. a) zákona č. 552/2003 Z. z. o výkone práce vo verejnom záujme, je zamestnanec povinný dodržiavať Ústavu Slovenskej republiky, ústavné zákony, zákony SR, ostatné všeobecne záväzné právne predpisy a vnútorné predpisy a uplatňovať ich podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, rešpektovať a chrániť ľudskú dôstojnosť a ľudské práva.

Slovenskej akadémii vied a jej organizáciám neprináleží skúmať a vyjadrovať sa k politickým aktivitám zamestnancov SAV, pokiaľ ich nevykonávajú na pôde SAV, a vstupovať tak do ich mimopracovného života a súkromia. Kontrolu nad zachovávaním zákonnosti v podmienkach Slovenskej republiky vykonávajú štátne orgány, napr. orgány činné v trestnom konaní.