Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Átrium OC Optima v Košiciach je vhodným miestom stretnutia vedcov s laickou verejnosťou. Noc výskumníkov sa tu konala po šiestykrát.

Noc výskumníkov v Košiciach opäť zaujala žiakov i dospelých

1. 10. 2015 | videné 845-krát

Košice sa začlenili medzi európske mestá, v ktorých sa posledný septembrový piatok niesol v znamení vedy. Po šiestykrát sa Noc výskumníkov konala v átriu obchodného centra Optima.

Plné parkovisko autobusov s poznávacími značkami od Starej Ľubovne po Michalovce už pred deviatou ráno signalizovalo, že 25. september je mimoriadny deň. Desiatky žiakov základných a stredných škôl z východného Slovenska uvítali, že pôjdu výlet do Košíc a nemusia sa učiť. „V podstate sa učili celý deň, ibaže nenásilnou, zábavnou formou,“ pousmial sa šéf košického tímu organizátorov Mgr. Pavol Szabó, CSc., skúsený popularizátor vedy z Ústavu experimentálnej fyziky SAV v Košiciach. Pozornosť detí ako magnet priťahovalo všetko, čo sa hýbalo, dymilo, zobrazovalo sa na monitore ako „háky-báky“ – všetko, na čo si mohli siahnuť, poťažkať, pozapínať, uviesť do pohybu. Žiaci oceňovali, že na rozdiel od školy nemusia odpovedať oni, ale vedci zo Slovenskej akadémie vied a pedagógovia z košických a prešovských univerzít. V príhovore to zdôraznil nový rektor Technickej univerzity prof. Ing. Stanislav Kmeť, CSc.: „Návštevníci môžu vidieť celý rad vedeckých produktov. Veda je privilégiom určitej skupiny ľudí a je fajn, že sa chcú podeliť s ostatnými o výsledky svojej práce.“  Stotožnil sa s ním aj prof. RNDr. Pavol Sovák, CSc., fyzik, ktorý sa pred dvoma mesiacmi ujal funkcie rektora Univerzity P. J. Šafárika a Noc výskumníkov oficiálne otvoril.

Na podujatí sa prezentovali košické ústavy SAV, jednotlivé fakulty univerzít a spolupracujúce firmy a organizácie vo vyše štyroch desiatkach stánkov. Dopoludnia sa pri nich pristavovali predovšetkým školáci, druhú vlnu záujemcov o vedu popoludní po pracovnom čase tvorili dospelí a rodiny. Plno bolo od obeda do večera aj v jednej z kinosál Cinemaxu, kde odznelo desať popularizačných prednášok napr. o sile vákua, o vesmírnom Novom Mexiku, o príspevku Košičanov k prvej úspešnej misii kozmickej sondy na planétu, o parazitoch v nás, o laseroch na báze voľných elektrónov i o mikrosvete.

Text a foto: Katarína Čižmáriková