Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Prednášky známych vedcov sa tešia obrovskému záujmu

Vedci zo SAV prednášali na Detskej univerzite Komenského

26. 8. 2015 | videné 1440-krát

Detská univerzita Komenského sa počas dvoch prázdninových mesiacov koná v Bratislave už po trinástykrát. Deti vo veku 9 – 14 rokov raz do týždňa navštevujú prednášky v divadle Aréna. V ponuke majú aj množstvo wokshopov a interaktívnych akcií.

 

Prednášajúcimi sú poprední slovenskí vedci, medzi nimi aj pracovníci Slovenskej akadémie vied. Na tohtoročnej letnej univerzite v auguste prednášala prof. PharmDr. Daniela Ježová, DrSc. a doc. Ing. Jozef Šimúth, DrSc.

 

Prečo je cukor jed?

 

Prof. PharmDr. Daniela Ježová, DrSc. sa v Ústave experimentálnej endokrinológie SAV venuje výskumu stresu, účinku psychotropných látok, hematoencefalickej bariére, excitačným aminokyselinám, mozgovej plasticite, fyziológii človeka a neuroendokrinným korelátom, úzkosti a depresii. Pre zaujaté detské publikum pripravila tému o pôsobení jedov v ľudskom organizme a predovšetkým otázke, za akých podmienok sa z bežne používaných potravín môže stať jed. Príkladom bolo poukázanie na škodlivé účinky glukózy v tkanivách ľudského tela pri ochoreniach alebo nesprávnej životospráve. Objasnila, že mechanizmy, ktorými glukóza poškodzuje bunky a tkanivá sú veľmi zložité a často vedú k ochoreniu diabetes mellitus. Aj keď je liečba v modernej medicíne úspešná, zdravá životospráva – odporúčanie neprejedať sa a cvičiť – je základom zdravého vývoja organizmu a dobrej zdravotnej kondície každého človeka.

 

Prečo nevieme žiť bez včiel?

 

Doc. Ing. Jozef Šimúth, DrSc. je molekulárny biológ z Ústavu ekológie lesa SAV; skúma gény bielkovín a molekuárne a fyziologické vlastnosti bielkovín včelej materskej kašičky, medu a peľu a ich využitie v medicíne a v prevencii včelstiev voči chorobám. Deťom objasnil spolužitie rastliny a včely, ktoré sa vyvinulo počas niekoľko sto miliónov rokov trvajúcej evolučnej dráhy: včela prešla od samotárskeho života  k vrcholu dokonalosti sociálneho spôsobu života medzi živočíchmi vôbec.  Avšak nástupom moderného  poľnohospodárstva  je včela aj človek v ohrození. Analýza včelieho genómu ukázala, že –  v porovnaní s iným hmyzom – včela má veľmi málo génov pre imunitu a odolnosť voči chorobám, a tiež má slabú genetickú výbavu pre odolnosť voči chemikáliám používaným na ochranu rastlín . Experimenty doc. Šimútha a jeho spolupracovníkov ukázali, že včela využíva aj vlastné zbrane v boji voči chorobám. Výnimočnosť včely v tom, že podľa potreby dokáže „premeniť“ výživovú  bielkovinu v materskej kašičke na antibiotikum, ktoré zabíja baktériu  Peanebacillus larvae, pôvodcu moru včelieho plodu. Doterajšie vedecké bádanie otvára cestu k ďalšiemu poznaniu. K tomu pridal apel: „Verím, že cieľ tejto cesty sa dosiahne za podmienky, ak zastavíme ďalšie znehodnocovanie životného prostredia na celom svete, aj za cenu zmeny priorít vytvorených monopolom ekonomického neoliberalizmu.“

 

Mladí študenti absolvujú svoje štúdium v dennej forme, pre deti zo vzdialených oblastí Slovenska je otvorené on-line štúdium prostredníctvom portálu www.duk.sk.

 

Spracovala: ľ. s.