Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Jedno z ocenení Zlatý kosák tento rok patrí aj Ústavu genetiky a biotechnológií rastlín SAV.

SAV ocenená na Agrokomplexe 2015

24. 8. 2015 | videné 1451-krát

20. augusta otvoril svoje brány  už 42. ročník medzinárodnej poľnohospodárskej a potravinárskej výstavy Agrokomplex Nitra. Medzi 527 vystavovateľmi mala svoje zastúpenie aj Slovenská akadémia vied - Parazitologický ústav SAV, Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV, Ústav krajinnej ekológie SAV, Ústav ekológie lesa SAV a  Arborétum Mlyňany SAV, Chemický ústav SAV, Ústav polymérov SAV a Ústav anorganickej chémie SAV.

 

Akadémia si odniesla aj dve ocenenia Zlatý kosák – pre Parazitologický ústav SAV a Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV. Tieto vzácne ceny si za ÚGBR SAV z rúk ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Ľubomíra Jahnátka prevzal jeho riaditeľ doc. Ján Salaj s kolegyňou Ing. Andreou Hricovou, PhD. Cenu za Parazitologický ústav SAV prevzal riaditeľ doc. Branislav Peťko a Ing. Andrea Čerevková, PhD.

 

V posterovej trilógii Parazitologický ústav SAV prezentoval  výsledky projektu podporovaného z Európskeho fondu regionálneho rozvoja z Opatrenia na prenos poznatkov získaných výskumov a vývojom do praxe s názvom Aplikačné centrum ochrany ľudí, zvierat a rastlín pred parazitmi. Exponát prezentoval výsledky dlhodobých výskumov a realizovaných opatrení na ochranu ľudí, zvierat a poľnohospodárskych plodín pred najzávažnejšími parazitmi v posledných dvoch desaťročiach na Slovensku.

Ústav genetiky a biotechnológií rastlín SAV dostal ocenenie za prvú slovenskú  odrodu amarantu „Pribina“. V priebehu posledných rokov narastá záujem o zdraviu prospešné plodiny a potravinové výrobky z nich získané. Nie tak dávno zaznávané plodiny, akou bol aj amarant (Amaranthus spp. L.), nadobúdajú čoraz väčší význam najmä pre vysoký obsah nutričných látok a pre svoje mimoriadne dietologické až liečebné účinky. Z hľadiska výživy vzbudzuje amarant záujem najmä pre využitie v bezlepkových pokrmoch, pre netradične nízky obsah lepkotvorných bielkovín, spôsobujúcich u ľudí s citlivosťou na lepok ochorenie nazývané celiakia. Okrem toho semená obsahujú aj iné nutrične významné zložky – napr. kompozícia a obsah aminokyselín je takmer porovnateľná so živočíšnymi bielkovinami čím by amarant mohol nahradiť živočíšne bielkoviny v strave vegetariánov a vegánov. Najrozvinutejšou oblasťou výskumu amarantu na ústave je mutačné šľachtenie. Pomocou cielenej mutagenézy získali zbierku perspektívneho šľachtiteľského materiálu, ktorý charakterizujú  na molekulárnej a biochemickej úrovni. 

 

Ústav krajinnej ekológie na výstave Agrokomlex 2015 bol zameraný na prezentáciu novodobej koncepcie ochrany prírody založenej na ochrane reprezentatívnych geoekosystémov (REPGES) a ekosystémových služieb. Vystavované postery a knižné publikácie - Atlas REPGES, Model reprezentatívnych geoekosystémov na regionálnej úrovni a projekt OpenNESS prezentovali  stratégiu ochrany založenú na kombinácii klasického prístupu ochrany prírody a krajinnoekologického založeného na zachovaní potenciálnych geoekosystémov a to spôsobom celoplošnej ochrany prírody a krajiny na území celej Slovenskej republiky.

 

Chemický ústav odprezentoval komerčne najžiadanejšie produkty, vzácne sacharidy, ktoré sa vyrábajú na základe originálnych metód podľa požiadaviek zákazníkov už viac ako 25 rokov a hlavnými  odberateľmi sú  Anglicko,  USA, Švajčiarsko.

 

(mš), foto: R. Grznár a archív PÚ SAV