Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Za Univerzitu Helsinki prišli 17.6.  prof. Markku Leskelä a prof. Heikki Tenhu. Stretnutia viedol podpredseda SAV pre I. oddelenie vied Karol Fröhlich

Slovenská akadémia vied a nový projekt H 2020

24. 6. 2015 | videné 1680-krát

Slovenská akadémia vied sa v minulom roku zúčastnila výzvy Rámcového programu HORIZON 2020 s názvom H2020-WIDESPREAD-2014-Teaming.  Projekt s názvom "Building-up Centre of Excellence for advanced materials applications" (CEMEA), ktorý koordinuje SAV,  prešiel úspešne prvým kolom hodnotenia  a  od 1. júna  2015 bol odsúhlasený na financovanie. 

 

Partnermi projektu sú VTT, Technical Research Centre (Fínsko)  a University  of  Helsinki (Fínsko).  Za slovenskú stranu v projekte CEMEA vystupujú : Fyzikálny ústav SAV , Ústav materiálov a mechaniky strojov , Elektrotechnický ústav, Ústav polymérov, Ústav anorganickej chémie, Virologický ústav, Ekonomický ústav a Prognostický ústav. Cieľom projektu je vybudovať na Slovensku Centrum excelentnosti pre využitie pokročilých materiálov. Do Centra excelentnosti budú vybrané excelentné kolektívy z uvedených ústavov. V rámci prvej časti projektu počas 12 mesiacov je potrebné pripraviť plán vybudovania centra (tzv. biznis plán).

 

 17. a 23. Júna 2015 sa v Bratislave stretli partneri projektuCEMEA na úvodnom mítingu projektu.

Za Univerzitu Helsinki prišli v stredu 17.6.  prof. Markku Leskelä a prof. Heikki Tenhu.  V utorok 23.6. sa na druhej časti mitingu zúčastnili prof. Anne-Christine Ritschkoff, Dr. Jari Uotila a Dr. Magnus Simons z VTT Technical Research Centre. Na stretnutí  boli prediskutované  základné úlohy, ktoré partnerov  čakajú počas prvej etapy riešenia projektu.  

Ak bude pripravený v rámci projektu dobrý plán vybudovania  centra a projekt CEMEA bude vybraný na financovanie aj v druhom kole, môžeme získať  na vybudovanie centra 15 mil. EUR zo zdrojov Európskej komisie a taktiež podobnú podporu zo štrukturálnych fondov.

 

K. Fröhlich, foto: V. Šimíček