Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Pozvánka

Júnová bratislavská kaviareň SAVinci s Marínou Cihovou

27. 5. 2015 | videné 1253-krát

V roku 1975 mohla len polovica ľudí, ktorým bola diagnostikovaná rakovina dúfať, že sa dožijú ďalších piatich rokov. Dnes má túto nádej 70 percent ľudí a pri deťoch je ten rozdiel ešte výraznejší. Aj napriek nemalému pokroku vo výskume rakoviny pre jednu tretinu ľudí dnes ešte stále neexistuje adekvátna efektívna liečba.

 

Čo všetko o nádorových bunkách už vieme a ako to môžeme využiť, aby sme sa posunuli ďalej smerom k efektívnejšej liečbe, o tom bude na júnovej bratislavskej vedeckej kaviarni SAVinci hovoriť Marína Cihová z Ústavu experimentálnej onkológie Slovenskej akadémie vied.

 

Zaoberáme sa výskumom dospelých kmeňových buniek (mezenchymálnych stromálnych buniek), ktoré príroda vybavila unikátnou schopnosťou rozpoznať v organizme poškodené miesto, ale aj nádor, ku ktorému sa vedia aktívne dopraviť,“ hovorí táto mladá vedkyňa. „Skúmame, ako by sa tieto bunky dali využiť v cielenej protinádorovej liečbe, v ktorých by zohrávali úlohu prepravcu,“ dodáva. S tým, že by „toxickú liečbu“ mohli dopraviť priamo na miesto nádoru, čím by zvýšili jej účinok a zároveň obišli a nezasiahli zdravé tkanivá.

 

Hovoriť však bude aj o úspechoch a neúspechoch onkologického výskumu a ceste, ktorá vedcov ešte čaká.

 

Júnová vedecká kaviareň SAVinci bude v utorok 2. júna, o 17.30 hod. v bratislavskom KC Dunaj na Nedbalovej 3.

 

Pôjde o druhú tohtoročnú vedeckú kaviareň SAVinci. V tej prvej predstavil v máji prácu svojho výskumného tímu Ján Tkáč z Chemického ústavu SAV. Slovenská akadémia vied týmto spôsobom predstavuje verejnosti svojich vedcov, ich prácu a pracoviská. V minulom roku pripravila pre bratislavských návštevníkov týchto vedeckých kaviarní deväť takýchto stretnutí. 

Vedeckú kaviareň SAVinci bude moderovať Nora Gubková, vstup je voľný.

Tešíme sa na vašu účasť.

 

Event na FB:  https://goo.gl/W0UZp0