Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Rozdávali sa aj najznámejší štúrovci na domácich koláčoch

Štúr-žúr prekvapil i napriek náhlym zmenám

25. 5. 2015 | videné 962-krát
Úspech festivalu Štúr-žúr, ktorý 21. mája 2015 organizovali jazykovedci Slovenskej akadémie vied, bol ešte 2 dni pred samotným podujatím ohrozený. Počasie prinútilo organizátorov k rýchlej zmene miesta konania podujatia a vyvolalo obavy o hojnosti účastníkov.
 
 
Stará tržnica však predčila všetky očakávania, keď vďaka unikátnej osobnosti Ľudovíta Štúra pritiahla všetky generácie, od obdivovateľov po zvedavcov, od žiakov po vedcov a širokú verejnosť. Priaznivci vydareného žúru dokonca dokonca dúfajú, že sa z jednorazovej akcie stane tradícia.
 
 
Pôvodný plán umiestniť podujatie na Rudnayovo námestie, ktoré malo lákať otvoreným priestranstvom pod holým nebom, a to navyše v tesnej blízkosti budovy Jazykovedného ústavu Ľudovíta Štúra SAV, narušili predpovede veľmi nepriaznivého počasia. Len 48 hodín pred podujatím organizátori informovali o náhlom presune podujatia do Starej tržnice.
 
 
Napriek komplikáciám sa ešte pred slávnostným otvorením priestor naplnil. Najväčšie zastúpenie mali, pochopiteľne, žiaci a študenti všetkých vekových kategórií, ktorých okrem nákupu Ludevítom motivovaných šperkov umelkýň zo Sashe.sk, tričiek z King Factory a Goodson, či keramiky Modranska, najväčšmi zaujala možnosť fotografovania sa so Štúrom v životnej veľkosti z dielne žiakov ZUŠ sv. Cecílie. Program na pódiu ponúkol širokú škálu rôzne orientovaných rozhovorov s osobnosťami, napríklad Emíliou Vášáryovou, Dušanom Jamrichom, Ludwigom Baginom, Radom Ondřejíčkom, Ingrid Hrubaničovou či Katarínou Nádaskou, a to tak, aby publiku poskytol čo najucelenejší pohľad na Štúrov odkaz od minulosti až po súčasnosť.
 
 
Rozhovory viedla Lucia Satinská z Jazykovedného ústavu: „Mojou základnou vlastnosťou je zvedavosť, veľmi osožná  aj pri práci vedkyne. Na Štúr-žúre mi zas pomohla k tomu, aby som vďaka svojim hosťom a hostkám odhalila množstvo aspektov osobnosti Ľudovíta Štúra. Teší ma veľký záujem verejnosti, ktorá zjavne oplýva podobnou zvedavosťou, keď ide o Štúra.
 
 
Hovorené slovo striedali kultúrne zážitky z divadelného predstavenia Orol tatranský zvolenského Divadla J. G. Tajovského a na záver folk rockové vystúpenie skupiny Slniečko. Niekoľkomesačné úsilie sa pretavilo do úspechu aj vďaka podpore destinačného partnera Turizmus regiónu Bratislava a Bratislavského samosprávneho kraja. 
 
 
Pred štvrtkovou polnocou sa zo Starej tržnice trúsili poslední návštevníci, v priebehu piatkového rána sa odtiaľ vytratili aj posledné stopy po festivale. Organizátori sa konečne vrátili do pokojnejších „neštúrovských“ koľají a k svojej vedeckej práci. Významným posolstvom tohto podujatia je však fakt, že popularizácia slovenčiny sa dá rôznymi spôsobmi, prekvapivo aj veselým žúrom. Pre Jazykovedný ústav je to bezpochyby impulz do budúcnosti a verejnosť sa už teraz môže tešiť na jeho ďalšie aktivity, smerujúce k šíreniu obľúbenosti slovenčiny. 
 
 
Mária Magdolen, foto: Gabriel Kuchta a Csaba Molnár