Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Riaditeľ Geologického ústavu SAV RNDr. Igor Broska, DrSc. (vľavo) odovzdáva prof. Dr. Jánovi Veizerovi, PhD. ocenenie

Ocenenie významnému geochemikovi slovenského pôvodu

22. 5. 2015 | videné 1044-krát

Medailu akademika Bohuslava Cambela za podporu vedy a rozvoj Geologického ústavu SAV odovzdali vo štvrtok, 21. mája  v Bratislave prof. Dr. Jánovi Veizerovi, PhD. z Department of Earth Sciences kanadskej University of Ottawa za mimoriadny prínos v oblasti sedimentológie.

 

Tento slovenský rodák pracoval do roku 1968 v Geologickom ústave SAV. Potom absolvoval doktorandské štúdium v izotopovej geológii v Austrálii (Australian National University). Neskôr pracoval a učil v USA a Nemecku (University of California v Los Angeles, a na univerzitách v Göttingene a Tübingene). Od roku 1973 pôsobi na University of Ottawa, kde je profesorom geológie. Od roku 1988 je taktiež profesorom sedimentárnej a izotopovej geológie na ústave geológie, mineralógie a geofyziky na Ruhr University v nemeckom Bochume. Počas svojej kariéry sa stal svetovým lídrom výskumu geochémie sedimentov, hlavne v oblasti diagenézy karbonátov a evolúcie chemizmu morskej vody.

 

Významnú časť jeho práce za posledné obdobie tvorí modelovanie klimatických zmien a venuje sa otázkam súvisiacim s fenoménom globálneho otepľovania (publ. Nature).

 

J. Veizer získal viaceré významné ocenenia, napríklad medailu W.W. Hutchisona pre mladé osobnosti, ktoré dosiahli výnimočné pokroky vo vedách o Zemi v Kanade (1987), Leibnizovu cenu nemeckej agentúry pre vedu (Deutsche Forschungsgemeinschaft) za vznikajúce výsledky v oblasti geochémie sedimentov (1992), alebo Loganovu medailu, ktorá je najväčším vyznamenaním kanadskej geologickej spoločnosti (1995).

 

Počas svojej návštevy Slovenska mal okrem iného aj prednášky na tému „Vývoj planéty z pohľadu izotopovej geochémie sedimentov“ na pracoviskách Geologického ústavu SAV v Banskej Bystrici a Bratislave.

 

Text: (pod), foto: Gabriel Kuchta