Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Na konferencii prednášal aj riaditeľ Matematického ústavu SAV a podpredseda edičnej rady doc. RNDr. Karol Nemoga, CSc.

Open Access politika Slovenska v Európskom rámci 2015 – súčasný stav a perspektívy

26. 3. 2015 | videné 995-krát

Vedecké poznatky a ich otvorený prístup smerom k verejnosti – to je hlavný motív medzinárodnej konferencie Open Access politika Slovenska v Európskom rámci 2015 – súčasný stav a perspektívy. Organizovalo ju Centrum vedecko-technických informácií SR 25. marca 2015 ako jedno z podujatí Týždňa slovenských knižníc.

 

CVTI SR  prináša širšej i odbornej verejnosti informácie z pozície Národného referenčného bodu pre Open Acces (OA) politiku Európskej komisie na Slovensku. Konferencia prinesie účastníkom aj informácie o implementácií pravidiel HORIZONT 2020 do OA, priblíži súčasnú legislatívu v tejto oblasti na národnej úrovni a predstaví OA politiky v činnosti slovenských, ako aj zahraničných vydavateľstiev odbornej literatúry.


Odborný program konferencie zabezpečili slovenskí a zahraniční prednášatelia z oblasti legislatívy, vydavateľskej praxe či vedeckého publikovania. Súčasťou podujatia je tiež záverečná diskusia s prednášateľmi na  konferencii k téme OA, do ktorej sa môžu zapojiť všetci zúčastnení. Konferencia je určená predovšetkým pracovníkom vedy a výskumu, doktorandom, pracovníkom knižníc, ako aj všetkým záujemcom o problematiku otvoreného prístupu k vedeckým poznatkom.


Hlavným problémom je v súčasnosti nedostatočné  povedomie o OA politike na Slovensku. Usporiadanie konferencie na túto tému sa javí ako optimálny krok k položeniu základov pre lepšie chápanie princípov OA a OA politiky, pre celkový prehľad o aktivitách, ktoré sa v tejto oblasti už vyvíjajú jednak na legislatívnej úrovni, ako aj na úrovni vydavateľov a dodávateľov odbornej literatúry, s ktorými CVTI SR priamo spolupracuje,“  uvádza PhDr. Mária Žitňanská, odborný garant podujatia.
Podujatie je jednou z aktivít medzinárodného projektu OpenAIRE2020 a národného  projektu NITT SK, ktoré realizuje CVTI SR a financujú ho štrukturálne fondy EÚ. 

 

Zdroj: MŠVVaŠ, foto: Gabriel Kuchta, SAV