Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

PhDr. Michal Gáfrik, DrSc.

Zomrel literárny historik Michal Gáfrik

2. 3. 2015 | videné 1333-krát

Ústav slovenskej literatúry SAV so zármutkom oznamuje, že v piatok 27. februára 2015 zomrel náš bývalý kolega – vedecký pracovník, literárny historik, kritik, editor a textológ  PhDr. Michal Gáfrik, DrSc.

 



Posledná rozlúčka s PhDr. Michalom Gáfrikom, DrSc. bude v stredu 4. marca 2015 o 14.15 hod. v bratislavskom krematóriu.

 

 

PhDr. Michal Gáfrik, DrSc. (18. 8. 1931 Gregorova Vieska – 27. 2. 2015 Bratislava) 

 

   Po ukončení štúdia na Filozofickej fakulte Univerzity Komenského v Bratislave krátko pracoval ako vydavateľský redaktor, od roku 1955 pôsobil v Ústave slovenskej literatúry SAV. Svoje celoživotné vedecké smerovanie naznačil už témou dizertačnej práce: vtedajšie Štúdie k začiatkom literárnej moderny sa postupne rozrástli do dnešnej podoby dvoch komplexných a kľúčových vedeckých monografií k problematike Slovenskej moderny (Poézia Slovenskej moderny, 1965; Próza Slovenskej moderny, 1993), doplnkových súborov štúdií (Na pomedzí moderny, 2001), monografií o jej jednotlivých predstaviteľoch (Rázusovské návraty, 1995; Martin Rázus. Osobnosť a dielo. I. – II., 1998, 2000; Básnik Janko Jesenský, 2006), edičných a textologických výstupov (I. Krasko, M. Rázus, Ľ. Podjavorinská, J. Jesenský). V slovenskej literárnej vede ojedinelý textologický počin predstavuje najmä Súborné dielo Ivana Krasku I. – II. (1966, 1993).

 


   Pre politické pomery po roku 1968 bol Michal Gáfrik nútený odísť z ústavu, nesmel pracovať v oblasti vedy a kultúry a ani publikovať. K vedeckej práci sa vrátil až po spoločenských zmenách v roku 1989: v roku 1990 sa opäť stal vedeckým pracovníkom Ústavu slovenskej literatúry SAV, kde pracoval až do svojho odchodu na dôchodok v roku 2002.
   Vo svojom literárnohistorickom výskume venoval Michal Gáfrik pozornosť predovšetkým autorom tzv. nerealistickej orientácie, otázkam lyriky a epiky slovenských modernistov, polemizujúc s ustáleným obrazom slovenskej literatúry konca 19. a prvej tretiny 20. storočia, ktorý preferoval ideu jednotného realistického prúdu. Aspekt polemiky a kritického prístupu charakterizuje aj jeho publicistiku (Proti noci, 2003) a tiež jeho poslednú, istým spôsobom rekapitulačnú knihu z roku 2010 V spätnom zrkadle.

 


   Odchodom Michala Gáfrika stráca slovenská literárna historiografia zasväteného znalca literatúry Slovenskej moderny, dôkladného a precízneho editora a textológa, zásadového človeka s nekompromisne kritickým pohľadom na svet a spoločnosť okolo seba.  

 

Česť jeho pamiatke.

 

Dana Hučková
riaditeľka Ústavu slovenskej literatúry SAV