Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

MVDr. Dáša Čížková, DrSc. s ocenením, ktoré odovzdal MVDr. Juraj Koppel, DrSc.

Čestná plaketa SAV Jána Jessenia bola odovzdaná Dáši Čížkovej

25. 2. 2015 | videné 943-krát

Čestnú plaketu SAV Jána Jessenia za zásluhy v lekárskych vedách si 25. februára z rúk  podpredsedu SAV pre ekonomiku prof. MVDr. Juraja Koppela, DrSc. prevzala MVDr. Dáša Čížková, DrSc. z Neurobiologického ústavu SAV. Laudatio predniesla členka P SAV prof. Daniela Ježová.

 

Dáša Čížková absolvovala štúdium v na Univerzite veterinárneho lekárstva v Košiciach. V roku 1998 získala titul PhD. a obhajobou doktorskej dizertačnej  práce v roku 2010 získala titul DrSc.

Po ukončení vysokoškolského štúdia nastúpila v roku 1987 na Ústav fyziológie hospodárskych zvierat SAV v Košiciach a v roku 1989 na Neurobiologický ústav SAV, na ktorom pôsobí až dodnes  ako vedúca vedecká pracovníčka.

Vo svojej vedeckej práci sa venuje témam ischemického a traumatického poškodenia centrálneho nervového systému, štúdiu mechanizmov poškodenia a novým možnostiam liečby. V poslednom období sa zameriava na oblasť regeneračnej medicíny. Je iniciátorkou výskumu nových prístupov v regeneračnej terapii na pracovisku NbÚ SAV a vedie laboratórium in vitro kultivácií buniek a tkanív.

MVDr. D. Čížková vykonáva výskum v širokej spolupráci so zahraničnými pracoviskami. Absolvovala zahraničné pobyty na Ústave Rudolfa  Magnusa, Holandsko, na Kalifornskej univerzite v San Diegu  a na Univerzite v Lille, Francúzsko.

O jej aktívnej publikačnej činnosti svedčí  70 vedeckých článkov evidovaných v CC  s úctyhodným počtom 850 citácií evidovaných v databázach. Je zodpovednou riešiteľkou a spoluriešiteľkou úspešných vedeckých projektov APVV, Vega a viacerých zahraničných projektov. Je garantom študijného odboru - Neurovedy a sama vedie viacerých doktorandov a diplomantov. Pôsobí ako tajomníčka Slovenskej spoločnosti pre neurovedy ako aj v ďalších odborných spoločnostiach a poradných zboroch. Dr. Čížková patrí medzi  významné vedecké osobnosti a spoluprácou s poprednými výskumnými skupinami šíri dobré meno NbÚ SAV  a SAV doma a v zahraničí.

 

Foto: Gabriel Kuchta