Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Riaditeľ Chemického ústavu SAV v Bratislave Ing. Miroslav Koóš, DrSc.

Riaditelia ústavov od 1. marca 2015

1. 3. 2015 | videné 1799-krát

Predsedníctvo Slovenskej akadémie vied na základe výberových konaní znovu vymenovalo  na štvorročné obdobie od 1. marca 2015 do funkcie dvoch riaditeľov:

 

Ing. Miroslav Koóš, DrSc. – Chemický ústav SAV v Bratislave

Ing. Gabriela Mokráňová – Technicko - hospodárska správa ústavov spoločenských vied SAV v Bratislave

 

Zo životopisu Ing. Miroslava Koóša, DrSc.

Riaditeľ Chemického ústavu SAV v Bratislave Ing. Miroslav Koóš, DrSc. (*1952)

Ukončil štúdium na Chemicko-technologickej fakulte SVŠT (teraz FCHPT STU) v Bratislave, na Katedre organickej chémie v roku 1976 a získal titul inžinier. Jeho vedecká kariéra je spojená s Chemickým ústavom SAV, kde v roku 1976 nastúpil na študijný pobyt, neskôr na vedeckú ašpirantúru; tu získal v roku 1981 vedeckú hodnosť Kandidát chemických vied (CSc.). V roku 1984 absolvoval jednoročný postdoktorandský pobyt na Department of Chemistry, Stanford University, California, USA a v roku 1992 na tomto svetoznámom pracovisku absolvoval ďalší polročný pobyt v pozícii Senior Visiting Researcher. Vedecká hodnosť DrSc. mu bola udelená rozhodnutím Vedeckej rady UK, Bratislava v roku 2004. V Chemickom ústave SAV prešiel všetkými pozíciami: vedúci oddelenia, vedecký tajomník, zástupca riaditeľa (19 rokov) a riaditeľ (2011–2014). Vedeckou problematikou, ktorou sa Ing. Koóš zaoberá, sú sacharidy a glykomimetíká ako aj päťčlánkové heterocyklické organické zlúčeniny (syntéza, štruktúra, vlastnosti, biologická aktivita, medicínska významnosť). Bol a je zodpovedným riešiteľom resp. spoluriešiteľom viacerých projektov a grantov a v tejto súvislosti spolupracuje s niekoľkými významnými zahraničnými pracoviskami. Taktiež je členom redakčných rád viacerých zahraničných i domácich vedeckých časopisov. V rámci doktorandského štúdia je garantom pre štúdium vo vednom odbore Organická chémia v Chemickom ústave SAV. Publikoval 81 vedeckých článkov v periodikách evidovaných v Current Contents a získal 8 patentov. Za svoju prácu získal viacero ocenení (Medaila SAV za podporu vedy, Čestná plaketa Dionýza Štúra za zásluhy v prírodných vedách, Medaila Slovenskej chemickej spoločnosti.

 

Zo životopisu Ing. Gabriely Mokráňovej

Riaditeľka Technicko - hospodárskej správy ústavov spoločenských vied SAV Ing. Gabriela Mokráňová (*1956)

V roku 1979 ukončila štúdium na Vysokej škole ekonomickej v Bratislave, Fakulte ekonomiky a riadenia výrobných odvetví, kde získala vysokoškolské vzdelanie II. stupňa - kvalifikáciu inžinierky ekonómie.  V rokoch 1999 až 2002 absolvovala manažérske vzdelávanie, Certifikát  SKDP z daňového poradenstva získala v roku 2003 a právne minimum pre ekonómov absolvovala v Inštitúte pre verejnú správu v Bratislave. V roku 2007 na Univerzite Komenského v Bratislave získala Európsky vodičský preukaz na počítače – ECDL. Počas svojej viac ako 39 ročnej práce pracovala v rôznych ekonomických pozíciách v štátnej správe, samospráve, vo verejnej správe , ale aj v spolupráci s podnikateľskými subjektmi. Za svoju prácu získala viacero ocenení  - (Medaila - najlepší pracovník PS, Medaila za vynikajúcu prácu).

Odborná prax:

2011 – doteraz riaditeľka Technicko  - hospodárskej správy ústavov spoločenských vied SAV
2004  - 2011 Slovenský hydrometeorologický ústav – riaditeľka divízie Ekonomika a správa majetku
1998 – 2004 Slovenská obchodná a priemyselná komora – Konzultant – špecialista pre finančné poradenstvo, vrátane daňovej problematiky.
1995 – 1998 Ministerstvo školstva – riaditeľka odboru informačných sústav
1991 – 1995 Prednostka mestskej časti Bratislava – Karlova Ves
1988 – 1991 Výskumný ústav káblov a izolantov, š.p. – vedúci ekonóm
1979 – 1988 Pozemné stavby Bratislava – vedúci ekonóm ekonomiky práce a mzdy