Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

MUDr. Ladislav Šimák sa celý svoj život venuje záchrane ľudských životov a rozvoju a propagácii záchrannej zdravotnej služby. Je zakladateľom leteckej záchrannej služby na Slovensku

O leteckých záchranároch i chémii v kuchyni

11. 12. 2014 | videné 933-krát

Bodku za tohtoročnými vedeckými kaviarňami a vedeckými brlohmi pre deti, ktoré sa v Košiciach uskutočňovali s výnimkou letných prázdnin mesiac čo mesiac, dajú dve popularizačné aktivity ešte pred Vianocami. Vo Výmenníku na Ulici obrody v Košiciach sa uskutoční vedecký brloh pod názvom „Chémia pod stromček“ už túto sobotu 13. decembra o 14:00 hod. a Vedecká kaviareň o leteckej záchrannej službe v utorok 16. decembra o 18. hodine.

 

Posledný tohtoročný Vedecký brloh v Košiciach bude trochu iný. RNDr. Anna Uhrinová, PhD. z Univerzity veterinárskeho lekárstva a farmácie pripravila pre deti zábavné a efektné vianočné chemické pokusy, medzi ktorými nebudú chýbať ani obľúbené sopky a výroba kúska zlata a striebra. „Okrem toho školákov čaká aj vianočný vedecký kvíz s cenami nielen pre víťazov,“ pozýva garantka a ´scenaristka´ vedeckých brlohov RNDr. Mária Zentková, CSc. z Ústavu experimentálnej fyziky SAV. 

 

Iné zameranie bude mať vedecká kaviareň. Tentoraz je hosťom lekár-záchranár, expert na urgentnú medicínu MUDr. Ladislav Šimák z Vrtuľníkovej záchrannej služby Air Transport Europe. Priblíži úlohu leteckej záchrannej služby, pri ktorej zrode stál a ktorá predstavuje väčšiu šancu na prežitie pre ťažko chorých a ranených. Len v minulom roku vzlietli červeno-biele vrtuľníky VZZS ATE na pomoc pacientom 1 322-krát. Záchranárske tímy lietajú pomáhať zraneným priamo do terénu. „Lietajúce sanitky“ sa využívajú aj na prevoz vážnych prípadov do vyššie špecializovaných zdravotníckych zariadení. Posádky v zložení pilot, lekár a záchranár sú v pohotovosti 24 hodín denne, požiadavky na zásah prijímajú v siedmich strediskách na Slovensku: Bratislava, Nitra, Trenčín, Žilina, Banská Bystrica, Poprad a Košice.

 

Text: Katarína Čižmáriková

Foto: archív