Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

RNDr. Igor Túnyi, DrSc.

Odišiel RNDr. Igor Túnyi, DrSc.

11. 12. 2014 | videné 2196-krát

Geofyzikálny ústav SAV  s hlbokým zármutkom oznamuje, že 9.12.2014 po dlhej a ťažkej chorobe navždy odišiel náš dlhoročný spolupracovník a priateľ RNDr. Igor Túnyi, DrSc. vo veku 65 rokov. Posledná rozlúčka s ním sa uskutoční v nedeľu 14.12.2014 o 13,30hod. v rímskokatolíckom kostole v Dunajskej Lužnej.      

                                         

Igor Túnyi sa narodil 13.11.1949 v Kokave nad Rimavicou. Vysokoškolské štúdium ukončil na Matematicko-fyzikálnej fakulte Karlovej univerzity v Prahe v roku 1973. Od augusta 1973 až do svojho úmrtia pracoval v rôznych pozíciách a funkciách na Geofyzikálnom ústave SAV, pričom od roku 1997 do roku 2005 bol jeho riaditeľom. Výnimkou bolo len krátke obdobie v rokoch 1980 - 84, kedy ako vedúci odborný referent pre geofyziku a prieskum nafty a zemného plynu pracoval na  Slovenskom geologickom úrade v Bratislave. V rokoch 2005 - 2011 bol členom Predsedníctva SAV.

 

Vo svojej vedeckej práci sa zameral na výskum magnetického poľa Zeme, paleomagnetický výskum Západných Karpát, výskum magnetických vlastností meteoritov a antarktických hornín, archeomagnetický výskum archeologických artefaktov, archivomagnetický výskum na základe historických banských máp. Zúčastňoval sa na poľných magnetických a magnetotelurických meraniach, megnetických meraniach pre armádne a civilné letectvo, Zaoberal sa štúdiom prekurzorov pohybov zemskej kôry a modelovaním impulzného magnetického poľa. Bol vedúcim riešiteľom 7 projektov VEGA, 1 projektu financovaného zo ŠF EÚ a spoluriešiteľom 3 projektov APVV. Bol autorom a spoluautorom viac ako 140 vedeckých článkov, z ktorých viac ako 40 bolo publikovaných v karentovaných časopisoch, na ktoré je dokladovaných do súčasnosti 165 citácii podľa SCI a viac ako 200 citácii v recenzovaných publikáciách doma i v zahraničí. Bol spoluautorom dvoch monografií vydaných v zahraničí, bol hlavných autorom 1 monografie vydanej na Slovensku a podieľal sa na vypracovaní 6 kapitol v knižných publikáciách na Slovensku. Pracoval v radekčných radách 2 vedeckých časopisov (1  CC, 1 SCOPUS).

 

Pravidelne sa zúčastňoval na významných domácich a zahraničných vedeckých podujatiach. Spolu s kolegami z Geofyzikálneho ústavu AV ČR bol zakladateľom a jedným z hlavných organizátorov konferencií týkajúcich sa problematiky paleomagnetizmu a výskumu magnetických vlastností hornín, ktoré sa začali usporadúvať s dvojročnou periodicitou od roku 1991 a organizujú sa až doteraz. Bol školiteľom 7 doktorandov.

 

RNDr. Igor Túnyi, DrSc. významne ovplyvnil súčasné poznatky z geomagnetizmu. Bol ochotný vždy sa v diskusii podeliť o svoje vedomosti a názory. Rozlúčime sa s výnimičným vedcom a priateľom. Česť jeho pamiatke.

 

Ladislav Brimich, riaditeľ Geofyzikálneho ústavu SAV