Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Veda potrebuje reálnu podporu

25. 11. 2014 | videné 1596-krát

Tlačovú besedu s názvom „Veda potrebuje reálnu podporu“, usporiadala iniciatíva Veda chce žiť! a Odborový zväz pracovníkov Slovenskej akadémie vied dnes (25.11.2014) v priestoroch Domu novinárov na Župnom námestí v Bratislave.

 

Úvod tlačovej besedy bol venovaný rekapitulácii posledných dvoch mesiacov, kedy bola slovenská veda spoločne s SAV v centre pozornosti slovenskej verejnosti. Protesty, otvorené listy a petície nemali podľa koordinátora iniciatívy Veda chce žiť! Mgr. Mateja Stana, PhD. taký výsledok, aký očakávali.

Situácia sa zmenila včera (24.11.2014), keď bol podaný návrh nového rozpočtu SAV, informovala o tom predsedníčka Výboru Odborového zväzu pracovníkov  SAV RNDr. Daniela Illéšová, CSc., ktorá poukázala na to, že nový návrh rozpočtu pokrýva všetky plánované výdavky, rovnako ako aj platy zamestnancov na budúci rok z toho vyplýva, že agenda Odborového zväzu SAV je uspokojená. Na rokovanie pléna Národnej rady Slovenskej republiky tak pôjde návrh rozpočtu v kapitole Slovenskej akadémie vied zmenený. Na pondelkovom rokovaní Výboru NR SR pre financie a rozpočet o tom rozhodli poslanci, ktorí odsúhlasili presun 8 miliónov eur z kapitoly rezortu školstva do kapitoly SAV.

Napriek tomu sa všetci zúčastnení, zhodli na tom, že slovenská veda  nemôže každý rok bojovať s rozpočtom a potrebuje stabilnejšie prostredie na fungovanie, podľa slov biochemika doc. Ing. Alberta Breiera, DrSc.: „Slovenská veda potrebuje predvídateľný  systém financovania, aby sme mohli uvažovať v horizonte 5 rokov.“ Ďalej uviedol, že každoročné spory o rozpočet, ktoré prebiehajú  od apríla do decembra  ohrozujú zazmluvnené projekty.

 

Protest plánovaný na stredu 26.11.2014 sa aj napriek novému návrhu rozpočtu uskutoční  a iniciatíva zo strany slovenských vedeckých pracovníkov nekončí . Podľa členov iniciatívy Veda chce žiť! Je potrebné  aby prostriedky určené pre  vedu v SR  a teda aj pre SAV boli prispôsobené   k vývoju štatneho rozpočtu. Rovnaké podmienky žiadajú pre Agentúru na podporu výskumu a vývoja. Protest sa uskutoční  medzi 13:30 a 15:00, začína v budove Predsedníctva SAV a vyvrcholí neďaleko Národnej rady Slovenskej republiky. Mapu protestného pochodu nájdete tu.

 

Text: Filip Krpelan