Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Milan Zeman prezentuje výsledky prieskumu

Sociológovia aj o nežnej revolúcii

19. 11. 2014 | videné 848-krát

Tlačovú konferenciu s názvom „Postoje slovenskej verejnosti k politike, angažovanosti a k 17. novembru 1989“, usporiadal včera (19.11.2014)  Sociologický ústav SAV v Ústrednej knižnici.

 

Ako napovedá názov, prezentovali na nej výsledky prieskumu, ktorý mapoval názory súčasnej spoločnosti na význam  a prínos „nežnej“ revolúcie v novembri 1989, súčasnú politickú mienku spoločnosti  a ochotu ľudí kandidovať do volených funkcií. Tlačovú konferenciu uvádzal riaditeľ Sociologického ústavu SAV Róbert Klobucký a interpretáciu výsledkov prieskumu mal na starosti riešiteľský tím pozostávajúci z Miroslava TižíkaMilana Zemana a Jamesa Krapfla. Terénny prieskum vykonávala agentúra Focus v dňoch 29.5 – 8.6.2014 na reprezentatívnej vzorke 1215 respondentov v dospelom veku.

 

Prvá prezentácia dát prebehla pod taktovkou Jamesa Krapfla, ktorý pôsobí na kanadskej McGill University, venoval sa najmä postojom ľudí k vnímaniu nežnej revolúcie. Výsledky prieskumu ukazovali, že inak vnímali túto udalosť ľudia v mestách, kde sa nachádzala vysoká škola, ďalšie zaujímavé zistenie bolo, že ľudia si nespájajú udalosti v novembri 1989 s tzv. pražskou jarou. Ďalšia prezentácia, ktorú spoločne predniesli James Krapfl a Miroslav Tižík pokračovala viac v politickom duchu a zameriavala sa na názory o ponovembrovom usporiadaní štátu. James Krapfl napríklad interpretoval výsledky historického prieskumu tesne po revolúcii  nasledovne: „ Názor spoločnosti bol taký, že ideálne je niečo medzi kapitalizmom a socializmom.“ Výsledky súčasného výskumu sa veľmi nelíšia a James Krapfl dodal: „ Väčšina obyvateľstva je naklonená stále možnosti tretej cesty, avšak nevieme, aké usporiadanie tým myslia.“ Medzi ďalšie zaujímavosti, ktoré prieskum postoja slovenskej verejnosti k politike sú napríklad to, že drvivá väčšina Slovákov nesúhlasí so zlučiteľnosťou funkcií, alebo že mladšia generácia u nás si myslí, že v poltike sú najdôležitejšie kontakty, pri starších respondentoch prevládal názor, že najpodstatnejšie sú peniaze.

 

Kompletné prezentácie s výsledkami výskumu a ďalšími informáciami môžete nájsť na oficiálnej stránke Sociologického ústavu SAV.

 

Text: Filip Krpelan, foto: Gabriel Kuchta