Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Seminár Aktivity v kartografii otvoril predseda Kartografickej spoločnosti SR Ing. Róbert Fencík, PhD.

Aktivity v kartografii 2014

30. 10. 2014 | videné 839-krát

Kartografická spoločnosť SR (KS SR) a Geografický ústav SAV (GgÚ SAV) organizovali 23. októbra 2014 v poradí už 11. ročník seminára Aktivity v kartografii 2014, na ktorom každé dva roky odborníci z viacerých vedných disciplín prezentujú vybrané kartografické výstupy a diskutujú o aktuálnych otázkach týkajúcich sa kartografickej tvorby. Od roku 2012 je seminár venovaný pamiatke jeho zakladateľa a dlhoročného pracovníka GgÚ SAV Ing. Jána Pravdu, DrSc., jedného z najvýznamnejších a medzinárodne uznávaných slovenských kartografov. Seminár sa uskutočnil v priestoroch knižnice GgÚ SAV, kde jeho účastníkov privítal a pozdravil riaditeľ ústavu prof. RNDr. Vladimír Ira, CSc.

 

Na tohtoročnom seminári sa zúčastnilo 41 kartografov, geografov a geoinformatikov zo Slovenska a Česka. V troch tematických blokoch odznelo 13 prednášok, v ktorých referujúci prezentovali výsledky približujúce najmä analýzu, hodnotenie a mapové znázornenie priestorových dát, ale aj analýzu historických máp, použitie nových techník v kartografii, a tiež riešené celoeurópske projekty súvisiace s mapovaním krajiny. Výsledky kartografickej prezentácie pustnutia poľnohospodárskej pôdy, dosiahnuté v rámci riešenia jedného z projektov na Oddelení geoinformatiky GgÚ SAV, dokumentoval vo svojom vystúpení prof. RNDr. Ján Oťaheľ, CSc.

 

Odbornými garantmi seminára boli RNDr. Monika Kopecká, PhD. (GgÚ SAV) a Ing. Róbert Fencík, PhD. (Stavebná fakulta STU v Bratislave). Zo seminára bol vydaný zborník referátov v rozsahu 118 strán (editor: J. Straka).

 

Text:Monika Kopecká

Foto: Monika Kopecká, Július Bartaloš