Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Zhromaždenia v Bratislave sa zúčastnilo takmer 1000 zamestnancov SAV

Vyhlásenie koordinačného výboru OZ SAV po protestnom zhromaždení

15. 10. 2014 | videné 2421-krát

Dnes,  15. októbra 2014 o 10:00 hod.,  sa v bratislavskom areáli SAV na Dúbravskej ceste 9 uskutočnilo protestné zhromaždenie odborárov a zamestnancov SAV k návrhu rozpočtu na rok 2015.

 

Paralelne prebehli aj protestné zhromaždenia v Košiciach, Nitre, Zvolene a Vysokých Tatrách. Podpisovala sa na nich výzva vláde a parlamentu SR k realizácii podpory vedy. Zhromaždenia v Bratislave sa zúčastnilo takmer 1000, v Košiciach okolo 300 pracovníkov SAV. V súčasnosti je spočítaných 831 podpisov zamestnancov SAV z Bratislavy a 260 z Košíc. Hárky s podpismi zamestnancov SAV z Nitry, Zvolena a Vysokých Tatier ešte neboli doručené a teda spočítané budú neskôr. Vyzývame všetkých pracovníkov, ktorí sa nemohli zúčastniť týchto zhromaždení, aby výzvu, ak s ňou súhlasia, urýchlene podpísali.

 

Na zhromaždení v Bratislave vystúpila predsedníčka OZ SAV Daniela Illéšová, podporu nášmu zhromaždeniu a solidaritu k SAV vyjadril aj predseda Odborového zväzu školstva a vedy pán Pavol Ondek, ďalej vystúpil iniciátor výzvy „Veda chce žiť“ Matej Stano a za vedeckých pracovníkov SAV vystúpil Albert Breier. Zhromaždenie podporil a pozdravil bývalý predseda SAV Štefan Luby. O slovo sa prihlásili aj Rudolf Sivák a Silvester Takáč. Všetci rečníci konštatovali, že SAV predstavuje jeden z najdôležitejších pilierov vedy na Slovensku a nie je žiaden dôvod k znižovaniu rozpočtu SAV.

 

Koordinačný výbor pracuje v tomto zložení: Daniela Illéšová, Andrej Rusnák, Albert Breier, Ivan Zahradník, Alexandra Zahradníková ml., Lucia Messingerová, Matej Stano, Ivan Košík, Peter Magdolen, Štefan Lányi a Jana Klocoková. (Zdroj: OZ SAV, foto: Filip Krpelan).

 

 

Košice tiež protestovali

Aula budovy ústavov SAV na Watsonovej ulici v Košiciach sa dnes tiež zaplnila doslova do posledného miesta. Mnohí zostali stáť. Účastníci protestného zhromaždenia si najprv vypočuli výzvu vláde a parlamentu SR k realizácii podpory vedy, ktorú prečítala predsedníčka ZO OZ na Ústave experimentálnej fyziky SAV Zuzana Mitróová. Následne diskusiu otvoril riaditeľ ÚEF SAV Karol Flachbart: „Tento stav je dehonestujúci. Veď investícia do vedy je investícia do budúcnosti,“ zdôraznil. „Je síce pravda, že sme dostali niekoľko miliónov eur, ale tie boli na vynovenie priestorov a na vybavenie prístrojovou technikou. S ňou však musí niekto robiť. U nás na ústave sa priemerný plat pohybuje okolo 800 eur, čo je približne toľko ako priemerná mzda v celoslovenskom meradle. “ Uviedol, že vedci nemajú vydierajúci potenciál ako napríklad lekári a že nepotrebujú prežiť len od jedných volieb po druhé, od parlamentných po komunálne, ale cesta k výsledkom výskumu trvá dlhšie obdobie.

 

V podobnom duchu hovoril aj Juraj Koppel, člen predsedníctva a zástupca vedeckého sekretára SAV, František Lofaj z Ústavu materiálového výskumu SAV i Ján Gálik z Neurobiologického ústavu SAV, člen Snemu SAV. Navrhol, aby všetkým subjektom z oblasti vedy a techniky vzali časť finančnej podpory, vložili do APVV a vedci o ne projektmi radi zabojujú.  

(Text a foto: Katarína Čižmáriková)