Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

SAV na Noci výskumníkov – 2. časť

30. 9. 2014 | videné 1367-krát

Technologický inštitút SAV si do bratislavskej Starej tržnice pripravil prezentáciu s názvom Veda či biznis?, v ktorej predstavovali svoju prácu v oblasti komercializácie výsledkov a vývoja manažmentu duševného vlastníctva. Pre detských návštevníkov bola pripravená už druhá séria informačných kartičiek s informáciami o významných vedcoch a ich výskume, ktorý robili na pôde Slovenskej akadémie vied. Tento rok šlo o štvoricu vedcov, konkrétne prof. RNDr. Pavla Šajgalíka, DrSC., doc. Ing. Vladimíra Farkaša, DrSc., prof. Ing. Ivana Chodáka, DrSC. a Dr. Ing. Františka Simančíka. Na otázky návštevníkov o významných vynálezoch, patentoch a mnohých oceneniach vedcov Slovenskej akadémie vied odpovedal juniorský manažér pre transfer technológií Ing. Martin Gróf PhD., ktorý hodnotil tohtoročnú akciu veľmi pozitívne a dúfa, že sa bude tento rok opakovať situácia z minulého ročníka, kedy stánok navštívili aj zástupcovia rôznych firiem, ktorí mali záujem o spoluprácu.

 

Hneď pri vstupe do Starej tržnice hostí uvítal stánok Elektrotechnického ústavu SAV, ktorý ponúkal technologické novinky, vizuálne atraktívne aj pre deti a bežných návštevníkov. Prezentácia niesla názov supravodivosť, elektronika a fotovoltaika.  V stánku bolo možné vidieť levitáciu supravodivých materiálov v silnom magnetickom poli tvorenom permanentnými magnetmi uloženými v stole, technológiu prípravy novej generácie tranzistorov v radarovej technike, alebo vysoko-efektívne nabíjačky, ktoré mohli návštevníci pozorovať cez mikroskop. RNDr. Dagmar Gregušová, CSc. sa zúčastnila už tretieho ročníka podujatia a tiež hodnotila akciu pozitívne, najmä kvôli záujmu detí a študentov. Oproti podobnému Dňu otvorených dverí jej však na nej chýba pokojné prostredie a menej komercie v okolí.

 

RNDr. Ivan Záhradník, CSc.,  vedúci oddelenia pre výskum svalových buniek, vítal návštevníkov v stánku Ústavu molekulárnej fyziológie a genetiky SAV, ktorý si pre toto podujatie pripravil prezentáciu s názvom Živé srdcové bunky.  I. Záhradníka tešil záujem ľudí o ich stánok, v ktorom mali návštevníci možnosť poinformovať sa o tom, ako sa v laboratóriách získavajú živé bunky zo srdcového svalu a aký je postup pri ich využití vo výskume. Zároveň si odnášali z akcie aj nepríjemný zážitok, keď mu bola v do obedných hodinách ukradnutá taška s dokladmi. V stánku bolo možné vidieť zariadenie na získavanie živých buniek zo srdcového svalu, ktoré bolo skonštruované priamo na Ústave fyziológie a genetiky SAV, ďalšou zaujímavosťou bolo vypreparované srdce potkana, umožňujúce návštevníkovi sledovať jednotlivé svalové bunky pomocou mikroskopu.

 

Vyrob si malé zemetrasenie bol názov prezentácie Geofyzikálneho ústavu SAV, ktorá mala za cieľ priblížiť a vysvetliť ničivý prírodný jav, akým je zemetrasenie. Návštevníci sa mohli dozvedieť, prečo a kde zemetrasenia vznikajú, ako sa prejavujú ich účinky a ako ich možno zaznamenávať a skúmať. Zároveň sme mohli vidieť meraciu aparatúru na zaznamenávanie zemetrasení s možnosťou výroby vlastného zemetrasenia, napríklad tak, že sa jednoducho dupne na zem a prístroj zachytávajúci otrasy na ne upozorní. Zaujímavosťou bolo, že prístroj zachytával aj otrasy v okolí, ako napríklad prejazd blízkej električky. Animovanú mapu seizmologicky aktívnych častí sveta hosťom ukázala a podrobne popísala Mgr. Miriam Kristeková, PdD., vďaka ktorej sme sa mohli dozvedieť dôvody, prečo na istých miestach vznikajú zemetrasenia častejšie a ako sa meria ich sila, rovnako ako aj históriu zemetrasení na území Slovenska.

 

S doktorandom Mgr. Martinom Štefánkom sa návštevníci rozprávali o prezentácii Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV s názvom Energeticky sebestačný dom. Základným prezentovaným výskumom tohto ústavu bol penový hliník, v ktorého vývoji sú svetovou špičkou. V stánku bola pre deti a zvedavých dospelých pripravená ukážka výroby penového hliníka, rovnako ako veľké množstvo informácií o jeho využití. Ako prezrádza názov prezentácie, tento materiál má využitie aj pri výrobe interiérových panelov, ktoré sú vďaka prietoku vody schopné klimatizovať, poprípade vykurovať obytné a kancelárske priestory. Ide o veľmi energeticky úsporné riešenie postavené na báze obnoviteľných zdrojov. V stánku bolo možné vidieť jeden z týchto panelov, ktoré dokonca môžu poskytovať rozvod elektrického prúdu.

 

Detašované pracovisko Ústavu ekológie lesa SAV v Bratislave si pripravilo stánok s aktivitami zameranými prevažne na detského návštevníka. Názov ich prezentácie bol Smart governance a ponúkala rozhodovacie hry, ktorých cieľom bolo simulovať podmienky rozhodovania v neistote a komplexnosti tak, že ponúknu hráčom pozície s istými záväzkami a motiváciami, ktoré majú sledovať a počas hry v modelovom príklade uplatňovať. Ako sa hostia mohli dozvedieť vďaka rozhovoru s doktorandkou Mgr. Evou Sreberovou, bol stánok Ústavu ekológie lesa SAV na podujatí Noc výskumníkov spojený aj zo stánkom Slovenskej technickej univerzity v rámci spolupráce v medzinárodnom výskumnom centre CETIP Network. Hry ktoré mali spoločne pripravené sa venujú oblasti manažmentu lesa, udržateľnej energie a včelárstva, ktoré je významnou súčasťou ekosystému.

 

Mediálne najvyťaženejším výskumníkom počas skorých poobedných hodín bol určite ichtyológ Mgr. Ladislav Pekárik, PhD. Pracuje v Ústave zoológie SAV a pripravil si prezentáciu, ktorá sa volá Evolúcia očami rýb. Keďže jeho práca sa odohráva najmä v teréne, bolo komplikované simulovať tieto podmienky v priestoroch Starej tržnice. V akváriách prezentoval  L. Pekárik modelové druhy, na ktorých sa snaží skúmať evolučné mechanizmy, ako napríklad význam sfarbenia na rozmnožovanie.

 

Jazykovedný ústav Ľudovíta Štúra SAV zastupovala na Noci výskumníkov PhDr. Mária Šimková, ktorá sa zúčastnila už siedmeho ročníku tejto akcie. Podľa jej slov sa toto podujatie každoročne zlepšuje hlavne v počte návštevníkov, za čo môže veľmi dobrá propagácia akcie. Prezentácia Poklady jazyka sa sústreďovala najmä na elektronickú databázu Slovenský národný korpus. Pre návštevníkov boli k dispozícii korpusy súčasných písaných textov, historických textov, paralelných textov, štandardnej hovorovej reči, nárečových prehovorov a ich prepisov. V stánku bolo možné si vyskúšať prepis súčasného slovenského textu do štúrovskej slovenčiny, popis textu bez mäkčeňov a dĺžňov do správnej podoby, alebo si overiť správne tvary v slovníku slovenských podstatných mien a slovies.

 

 

Mgr. Michal Teplan PhD. bol počas akcie rozhodne veľmi vyťažený, každého okoloidúceho zaujal prístroj, ktorý slúži na meranie elektrických vĺn v mozgu. Úspech stánku Ústavu merania SAV ho na jednej strane veľmi tešil, ale na strane druhej sa nevyhol miernej kritike organizácie podujatia Noc výskumníkov. Podľa jeho názoru by mala byť Slovenská akadémia vied viac zapojená do organizácie celého podujatia. Ďalšou zaujímavosťou bola možnosť vložiť ruku do Mirror boxu, ktorý človeku umožní pochopiť, ako funguje zrkadlová terapia pri neurorehabilitácii.

 

Pracovníci Ústavu informatiky SAV, Ing. Ján Zelenka, PhD   a Mgr. Ján Mojžiš  vycestovali do Banskej Bystrice, kde návštevníkom umožnili ovládať virtuálny svet pomocou jednoduchých gest. Záujemci sa okrem toho dozvedeli, aké princípy riadenia, odpozorované z prírody, sa používajú pri koordinovaní pohybu skupiny mobilných robotov (swarm robotics) a v akých aplikáciách sa dajú využiť. Okrem toho si návštevníci mohli pozrieť ukážky, ako si robot mapuje priestor a vytvára 2D mapu prostredia, deteguje farbu resp. vyhľadáva farebný objekt v reálnom prostredí.  

 

 

Filip Krpelan, foto:  Gabriel Kuchta