Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Stanovisko Snemu SAV k navrhovanej výške rozpočtovej kapitoly SAV na rok 2015

26. 9. 2014 | videné 1600-krát

Snem SAV vyjadruje protest voči plánovanému poklesu výdavkov štátneho rozpočtu v kapitole Slovenská akadémia vied v roku 2015.

 

SAV je dlhdobo najvýkonnejšou slovenskou inštitúciou v oblasti vedy a výskumu, ktorá pri počte výskumných pracovníkov tvoriacom približne 11 % pracovníkov vedy a výskumu na Slovensku produkuje 34 % vedeckých výstupov. Pri celkovom medziročnom náraste výdavkov štátneho rozpočtu poskytovaných MŠVVŠ SR na vedu a techniku o 2,98 % však v návrhu rozpisu štátneho rozpočtu na rok 2015 kapitola SAV klesá o 18% oproti stavu z roku 2014.* V porovnaní s rokom 2009 je pri započítaní kumulatívnej inflácie situácia ešte alarmujúcejšia, reálny pokles financovania SAV je na úrovni približne 45 %. Takáto situácia, keď je kvalita výsledkov práce trestaná krátením rozpočtu, je v európskom priestore neakceptovateľná.

 

Návrh štátneho rozpočtu počíta aj s výrazným krátením rozpočtu osobných výdavkov, ktoré je zdôvodňované viazaním týchto výdavkov za účelom realizácie Programu ESO (Efektívna, spoľahlivá a otvorená verejná správa). Zamestnanci SAV však neprichádzajú do styku s občanom v rámci vybavovania agendy verejnej správy a tak sa optimalizácia nákladov na fungovanie SAV nedá dosiahnuť kopírovaním administratívnych opatrení vo verejnej správe. Kritériom pre hodnotenie fungovania SAV je kvalita pôvodných vedeckých a aplikačných výstupov a úspešnosť jej kolektívov v uchádzaní sa o projekty v rámci domácich aj medzinárodných grantových schém. Napríklad v rámci Štrukturálnych fondov Európskej únie získala SAV významný objem prostriedkov na vybavenie svojej prístrojovej infraštruktúry, avšak plánovaný pokles výdavkov štátneho rozpočtu v kapitole SAV bude mať za následok aj nedostatok prostriedkov na to, aby túto infraštruktúru mohla efektívne využívať v prospech Slovenska. Budú chýbať prostriedky potrebné na materiál a prevádzku zariadení. Krátenie osobných výdavkov v navrhovanom rozsahu povedie k hromadnému prepúšťaniu. Napriek horeuvedenej výkonnosti SAV je už dnes priemerný plat zamestnanca SAV nižší ako priemerný plat na Slovensku a výrazne nižší ako priemerný plat v Bratislavskom kraji. Takýto stav zhoršuje intelektuálnu bezpečnosť štátu a povedie k odlivu expertov, ktorí nenájdu kariérne záruky pre svoju odbornú orientáciu vo sfére vedy a výskumu na Slovensku.

 

Ján Sedlák, predseda Snemu SAV

* http://www.finance.gov.sk/Default.aspx?CatID=9700