Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Noc výskumníkov 2014 - svet techniky inšpirovaný prírodou

19. 9. 2014 | videné 1468-krát

Už len pár dní nás delí od najväčšej vedeckej show na Slovensku – Európskej noci výskumníkov. Slovenská akadémia vied je aj tento rok jedným s organizátorov akcie  a spolu so Slovenskou organizáciou pre výskumné a vývojové aktivity (SOVVA), Centrom vedecko-technických informácií SR a portálom EurActiv.sk pripravila na piatok 26. septembra v piatich slovenských mestách bohatú ponuku akcií zameraných na popularizáciu vedy. V Bratislave, Žiline, Banskej Bystrici, Tatranskej Lomnici a Košiciach budú od  rána až do večera múzeá, centrá voľného času, veľké obchodné centrá a hvezdárne ponúkať najzaujímavejšie výsledky slovenskej vedy a predstavovať atraktívnych vedcov, ktorí sa na nich podieľali.

 

Podstatnou zmenou je sústredenie programu v hlavnom meste do Starej tržnice, minulý rok sa podujatie konalo aj v Avione. V tržnici napríklad Chemický ústav SAV predstaví tému Sladké tajomstvo vzniku chorôb, Ústav experimentálnej farmakológie a toxikológie bude hovoriť o Ceste nového lieku, Ústav materiálov a mechaniky strojov predstaví Energetický sebestačný dom, Ústav zoológie Evolúciu očami rýb. Slovenská akadémia vied a jej ústavy predstavia aj témy ako Nanotechnológie, Poklady jazyka, Polyméry pre protinádorovú terapiu, Praveké sopky, Puzzle najstarších dejín, Supravodivosť, Virológia v medicínskej praxi, či Život skrytý v kameni. Kompletný program v Starej tržnici nájdete tu: http://www.nocvyskumnikov.sk/program/mesto-bratislava/stara-trznica.html

 

Keďže podujatie sa ponesie v duchu motta „VEDA JE DOBRODRUŽSTVO“, o vzrušujúce témy a ukážky nebude núdza. Hlavnou hviezdou festivalu bude nemecká spoločnosť Festo, vďaka ktorej sa budete môcť pokochať ohromujúcimi technickými tvormi zo sveta bioniky. V bratislavskej Starej tržnici si vás získajú elegantná vznášajúca sa medúza AirJelly, lietajúca čajka SmartBird či krehké bionické stvorenie, vážka BionicOpter. Tešiť sa môžete na bohatý sprievodný program plný hudby a súťaží, v rámci ktorého vystúpia napríklad kapely Korben Dallas a Orchester Jeana Valjeana. Nezabudnuteľný zážitok prinesie tiež akrobatická show Vertigo, ktorá odkazujúc na dokonale simulovaný pohyb zvierat bionickými zariadeniami, zdôrazní krásu a dokonalosť pohybu ľudského tela.

V bratislavskom V-klube si napríklad budete môcť vypočuť šikovnú slovenskú astrobiologičku Michaelu Musilovú, ktorá okrem iného pestovala bylinky v podmienkach simulujúcich prostredie na Marse, ale aj skúmala miniatúrne extrémofily žijúce na ľadovcoch. V znamení vesmíru sa ponesie aj debata s Róbertom Vokálom, ktorý do tohto tajomného a vzdialeného priestoru už čoskoro poletí.

 

Festival sa však nekoná len v Bratislave, aj v ostatných mestách na vás čaká nepreberné množstvo zaujímavých noviniek z oblasti vedy a techniky, ako aj vedeckých expozícií, prednášok a praktických ukážok.

 

V košickej Optime sa aj tento rok predstaví SAV so zaujímavými prednáškami: Ako vyčistiť vodu od škodlivín, Supravodivý levitujúci vláčik, Ako sa počítač učí vidieť, či Podoby sveta kameňov. Kompletný program v Košiciach: http://www.nocvyskumnikov.sk/program/stanky/atrium-optima.html

 

V Žiline vás čaká lovenie kačky laserom, letecký simulátor či elektromobil.

 

V Banskej Bystrici v Europa shopping Center sa predstaví Geologický ústav SAV s témami Hľadanie pokladov a Skameneliny v 3D, Ústav informatiky nás naučí ovládať virtuálny svet gestami a Archeologický ústav bude rozprávať o výskume stredovekých hradov.

 

Astronomický ústav SAV v Tatranskej Lomnici návštevníkov pozýva na potulky vesmírom, populárno-náučné prednášky, prehliadky pavilónov, náučný chodník či pozorovanie nočnej oblohy. Viac na: http://www.nocvyskumnikov.sk/program/prednasky/astronomicky-ustav-sav.html

 

Veda v osade 2014. Vďaka spolupráci Equity so SOVVA sa od roku 2010 už štyrikrát podarilo priniesť Noc výskumníkov aj tým, ku ktorým vedci a výskumníci bežne neprichádzajú, deťom žijúcim v odľahlých, častokrát aj chudobných kútoch Slovenska. Deti dostanú možnosť zoznámiť sa s tajomstvami paleontológie, geológie, chémie, fyziky a to všetko vďaka možnosti nielen všetko vidieť a počuť, ale hlavne chytiť, vyskúšať a bádať a špekulovať spolu s výskumníkmi.

 

Viac informácií a podrobný program je na www.nocvyskumnikov.sk.

 

Ôsmy ročník najväčšieho festivalu vedy na Slovensku sa bude aj tento rok konať už tradične posledný septembrový piatok - 26. septembra. Minulý rok sa do festivalu vedy zapojilo viac ako tisíc vedcov a výskumníkov, vyše 22 tisíc žiakov a študentov a všetkých podujatí sa zúčastnilo dovedna 177 tisíc návštevníkov.