Facebook Instagram Twitter RSS Feed PodBean Back to top on side

Aktuality

Dr. Ing. Jaroslav Jerz z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV

Vedci riešia obnoviteľné zdroje energie

19. 9. 2014 | videné 969-krát

Konferencia na tému Výroba, uskladnenie a využitie energie z obnoviteľných zdrojov sa konala vo štvrtok 18. septembra 2014 v Bratislave. Pripravil ju Technologický inštitút Slovenskej akadémie vied spolu s partnermi projektu Efektívne riadenie výroby a spotreby energie z obnoviteľných zdrojov (ENERGOZ) financovaného zo Štrukturálnych fondov EÚ.

 

Riaditeľ Technologického inštitútu SAV RNDr. Jozef Šebek, CSc. na úvod informoval o príspevku Slovenskej akadémie vied vo výskume inovatívnych materiálov a riešení pre obnoviteľné zdroje energie. Predstavil projekt ENERGOZ, ktorého hlavným prijímateľom je práve inštitút, ktorému šéfuje. Pripomenul, že z hlavných smerov projektu - teda výroby, uskladnenia a využitia energie z obnoviteľných zdrojov - ostáva stále najväčšou výzvou uskladnenie. Ďalší prednášajúci predstavili podiel svojich pracovísk na riešení otázok, na ktoré sa projekt sústreďuje.

 

Doc. Ing. Fedor Gömöry, DrSc. z Elektrotechnického ústavu SAV hovoril na tému konverzia DC na AC (jednosmerného prúdu na striedavý) využitím supravodičov. Ing. Pavel Švec, DrSc. z Fyzikálneho ústavu SAV sa zasa venoval téme konverzie tepelnej energie na elektrickú pomocou nového typu termomagnetického motora.

 

Jeho kolega z Elektrotechnického ústavu SAV doc. Ing. Jozef Novák, DrSc. ktorý prednášal na tému Inovatívne solárne panely a články sa zameral na výsledky výskumu v oblasti tandemových článkov. V téme solárnych panelov a článkov pokračoval aj Dr. Ret. Nat. Peter Šiffalovič, PhD. z Fyzikálneho ústavu SAV, ktorý hovoril o plazmonických a semi-transparentných solárnych článkoch.

 

Keďže projekt ENERGOZ rieši aj efektívne využívanie energie z obnoviteľných zdrojov, na ústave Ústavu anorganickej chémie SAV skúmali tiež možnosti využiť oxynitridové luminofóry pre nové typy LED svietidiel. Informoval o tom Ing. Jaroslav Sedláček, PhD.

O technológii prípravy kovokeramických kompozitných platní pre bipolárne batérie hovoril Dr. Ing. Juraj Koráb z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV

 

Dr. Ing. František Simančík z toho istého ústavu prednášal o paneloch z hliníkovej peny pre stropné a stenové vykurovanie a veľkoplošné chladenie. Pripomenul, že doteraz sa penový hliník používal najmä na absorpciu nárazovej energie, ale málo sa myslelo na to, že má výborné vlastnosti na ohrievanie a chladenie. Jeho ústav to zmenil a pracoval práve na výskume tohto využitia. Prítomní sa v prednáške Ing. Viliama Pavlíka, PhD. z Ústavu anorganickej chémie SAV venovali aj uskladneniu energie v taveninových sústavách či analýze podmienok pripájania obnoviteľných zdrojov energie do slovenskej elektrizačnej sústavy. O tejto téme bolo vystúpenie Doc. Ing. Antona Beláňa, PhD. zo Slovenskej technickej univerzity.

 

Účastníci vedeckej konferencie si vypočuli tiež prednášku Dr. Ing. Jaroslava Jerza z Ústavu materiálov a mechaniky strojov SAV na tému SMART GRID demonštrujúci efektívne riadenie výroby a spotreby energie z obnoviteľných zdrojov. Ojedinelé testovacie laboratórium SMART GRID, ktoré vzniklo v rámci projektu ENEROZ a umožní overiť nové technológie pre obnoviteľné zdroje energie si mohli aj prezrieť.

 

Text: M. Podstupka, foto: G. Kuchta